Hoger beroep levert Middelburger die verkeersregelaar een klap gaf zelfde straf op

Een 65-jarige Middelburger die in de zomer van 2019 op de Varkensmarkt in Middelburg een verkeersregelaar een klap gaf, heeft een taakstraf van 30 uur gekregen en moet 1.420 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald. De man ging in hoger beroep omdat hij het niet eens was met het oordeel van de politierechter in Middelburg die ook een werkstraf van 30 uur oplegde.
Drukte in het centrum van Middelburg tijdens optreden Danny Vera
Drukte in het centrum van Middelburg op 9 juni 2019 © Omroep Zeeland
Die dag in juni, bijna drie jaar geleden, was het druk in de binnenstad vanwege de jaarlijkse Stadsfeesten en het straatconcert van Danny Vera op de Koningsbrug. Daar stonden honderden mensen op straat te kijken. Het incident gebeurde uren later.

Vaten bier halen

Volgens omstanders van het voorval was de Middelburger als een soort van vriendendienst met de auto twee extra vaten bier gaan halen voor een café aan de Turfkaai. Bij terugkomst werd de man tegengehouden door een verkeersregelaar, want het was te druk om met de auto te passeren. Volgens de verkeersregelaar kwam de man met zijn auto erg dichtbij en daarom sloeg hij uit schrik op de auto van de Middelburger.

Geen noodweer

De Middelburger voelde zich hierdoor in het nauw gedreven en bedreigd en gaf de man een klap. De verdachte beriep zich tijdens het hoger beroep op noodweerexces. Dit betekent dat iemand niet strafbaar is voor het buitenproportioneel verdedigen van zichzelf doordat hij bijvoorbeeld in paniek is. Het gerechtshof vindt echter dat er in deze situatie überhaupt geen sprake was van noodweer.

Justitiële verleden

Bij de strafmaat heeft het hof meegewogen dat het slachtoffer dat werd mishandeld en door een klap in zijn gezicht op de grond viel, een verkeersregelaar betrof die met zijn werk bezig was. Ook heeft het hof het justitiële verleden van de verdachte meegewogen, de Middelburger is eerder voor soortgelijke strafbare feiten veroordeeld.