Minister Wiersma: 'Eerst de basis, dan de rest. Dat doen ze hier goed op het Reynaertcollege'

Complimenten voor het Reynaertcollege in Hulst. Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs bezocht de school. "De focus in onderwijs moet de komende tijd liggen op de basis: rekenen en schrijven. Pas daarna komt de rest. En dat doen ze hier goed", zei hij tijdens een kennismakingsbezoek bij verschillende onderwijsinstellingen in Zeeland.
Minister Wiersma: 'Eerst de basis, dan de rest. Dat doen ze hier goed in Zeeuws-Vlaanderen'
Wiersma ondertekende tijdens zijn bezoek aan het Reynaertcollege een overeenkomst over gelijke kansen in het onderwijs.

Extra hulp op middelbare school

Door een nieuw samenwerkingsverband kunnen leerlingen die anders niet goed mee kunnen komen op het gewone voortgezet onderwijs toch naar het Reynaertcollege in Hulst, het Lodewijk College in Terneuzen en het Zwin College in Oostburg.
Zij krijgen dan op die scholen extra hulp. Zo gaan de scholen voorzieningen en kennis delen, waardoor leerlingen gelijkere kansen hebben om zich te kunnen ontwikkelen, is het idee.
Wiersma had een vol programma in Zeeland. Van kinderopvang tot mbo, van Hulst tot Middelburg. En van ontbijt tot avondeten. Zijn dag begon bij kindcentrum Nobel in Hulst. Daar hoorde hij onder meer dat de proef met gratis kinderopvang op drie plekken in de regio alle verwachtingen wat betreft de aanmeldingen overstijgt.
Bezoek Wiersma
Wiersma bezocht een tekenles op het Reynaertcollege © Omroep Zeeland
Ook daar complimenten van Wiersma. "Wat ze hier goed doen, is kinderen al vanaf jonge leeftijd aan school binden door op de school zelf vaak al opvang te bieden. En natuurlijk gratis opvang op drie verschillende plekken. De ervaringen die ze nu opdoen hier, neem ik zeker mee terug naar Den Haag."
Wiersma gaf aan dat er ook vragen en zorgen zijn van de kinderopvang. Over de plannen van gratis opvang in heel het land vanaf 2025 en de gevolgen daarvan voor het proefproject in Zeeuws-Vlaanderen. "Ook daar ben ik natuurlijk voor. Om daar oog voor te hebben."
Bezoek Wiersma
Wiersma bezocht verschillende onderwijsinstellingen in Zeeland © Omroep Zeeland
In de loop van de middag ging hij naar Damen in Vlissingen. Hij sprak daar met vmbo techniek-leerlingen van Nehalennia die er stage lopen en praatte met hun opleiders.

Lerarentekort

De dag wordt afgesloten bij Nehalennia Kruisweg in Middelburg. De minister gaat leerlingen in de keuken helpen met de bereiding van het diner.
Tijdens het avondeten praat hij met mensen van het samenwerkingsverband Regionaal Aanpak Personeelstekort over het personeelstekort in het onderwijs.