Yara wil uitstoot broeikasgassen tot 90 procent verminderen. Zo doet deze kunstmestfabrikant dat

Kunstmestfabrikant Yara in Sluiskil wil de komende jaren de uitstoot van broeikasgassen met 85 tot 90 procent reduceren ten opzichte van 1990. Daarvoor moet de fabriek flink worden aangepast.
Yara wil uitstoot broeikasgassen tot 90 procent verminderen
Yara heeft haar broeikasgasuitstoot de afgelopen 30 jaar met 65% verlaagd. Voor 2030 heeft het bedrijf de ambitie om een reductie van 85 tot 90% te bereiken. Maar daarvoor moet er technisch wel het een en ander worden aangepast. Zo komen er nieuwe installaties om ammoniak te verbranden. Die zorgen voor minder uitstoot van broeikasgassen.
Daarbij maakt het bedrijf gebruik van zelfontwikkelde groene korrels. Yara-woordvoerder Gijsbrecht Gunter: "Die groene korrels vormen een katalysemassa. Die korrels heeft Yara zelf ontwikkeld in 2005. Ze zorgen ervoor dat lachgas, een heel zwaar broeikasgas, wordt afgevangen en wordt gescheiden in zuurstof en stikstof zoals dat ook gewoon voor 80 procent in de lucht zit."
Bollen bij Yara voor de opslag van vloeibare kooldioxide
Bollen bij Yara voor de opslag van vloeibare kooldioxide © Omroep Zeeland
Een tweede route die Yara bewandelt om minder broeikasgassen in de lucht te krijgen, is opslag en gebruik. "Nog meer dan nu gaan we zuivere CO2 vloeibaar maken. Die wordt opgeslagen in bollen op het terrein en via vrachtwagens afgevoerd naar bijvoorbeeld frisdrank- of bierfabrikanten. We gaan ook meer CO2 afvoeren per schip en opslaan onder de zeebodem."
Een derde manier om milieubewuster te werken is het volledig groen produceren van bijvoorbeeld waterstof. Milieudefensie had Yara in januari gevraagd wat de plannen zijn om groener te gaan produceren. Yara heeft alle plannen en ambities op een rijtje gezet in een nieuwe publicatie: Climate Roadmap 2030.
Groene bolletjes voor de scheiding van lachgas
Groene bolletjes voor de scheiding van lachgas © Omroep Zeeland