Schoolleiding Isaac Beeckman Academie roept bestuurder op functie neer te leggen

De bestuurder van de Isaac Beeckman Academie in Kapelle moet zijn functie per direct neerleggen. Dat schrijven de acht schoolleiders van de School voor Persoonlijk Onderwijs, een scholengroep waarvan de Isaac Beeckman Academie er één is, in een brief.
Isaac Beeckman Academie
De Isaac Beeckman Academie in Kapelle © Omroep Zeeland
Vorige maand bleek uit een inspectierapport dat er veel mis is met de organisatie van de scholen. De administratie is niet op orde en de scholen kunnen hun rekeningen niet meer zelfstandig betalen. Ook is er 22,5 miljoen uitgegeven aan zaken waar onderwijsgeld niet voor bedoeld is. Een groot gedeelte van dat bedrag is geïnvesteerd in schoolgebouwen die eigendom zijn van stichtingen van de bestuurder. Dat mag niet en daarom moet het terug worden betaald.
De minister van onderwijs liet meteen na verschijnen van het inspectierapport al weten dat de bestuurder moest opstappen. Maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan. De acht schoolleiders, die zich zorgen maken over de toekomst van de scholen, doen nu een dringend beroep op hem. "Hoe langer jij wacht, des te kleiner de kans dat de school in Utrecht open kan blijven", schrijven ze in de brief.

Hypotheken verstrengeld met onderwijsgelden

De acht schoolleiders doen een boekje open over de gang van zaken op de scholen. De bestuurder zou samen met zijn vrouw, die ook in het bestuur zit, familieleden opdrachten hebben gegeven voor cursussen en onderwijs, waarvan de kwaliteit te wensen overliet. "Ook heb je laten weten dat je familie hypotheken heeft die zijn verstrengeld met onderwijsgelden."
"De enige denkbare reden om niet te kiezen voor een door de minister voorgedragen onafhankelijk, ervaren en stevig bestuur kan in onze ogen zijn familiair eigenbelang", stellen de acht schoolleiders.
De minister is van plan om een nieuw schoolbestuur aan te wijzen. De schoolleiders staan achter dat besluit, schrijven ze in de brief. "Alleen het bestuur dat door de minister aangedragen is, kan onafhankelijk zijn en daarmee daadwerkelijk de continuïteit waarborgen."