Veel meer windmolens op de Noordzee in 2050

Nederland wil samen met Duitsland, België en Denemarken de komende decennia duizenden windmolens op de Noordzee gaan bouwen. In 2050 moeten die windparken tenminste 150 gigawatt aan stroom leveren, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen het ANP.
Een windpark op de Noordzee
Een windpark op de Noordzee © ANP
Op dit moment staat er nog maar een fractie van dat aantal op zee. Ter vergelijking: de windparken Borssele I en II voor de Zeeuwse kust leveren nu 0,7 gigawatt aan elektriciteit.

Vertienvoudiging

Tijdens een bijeenkomst woensdag in Denemarken zullen de plannen worden ontvouwd. Daar zullen ook premier Mark Rutte en minister Rob Jetten van Economische Zaken en Klimaat aanwezig zijn. Het plan betekent bijna een vertienvoudiging van de huidige productiecapaciteit op zee.
Hoeveel van die 150 gigawatt Nederland voor zijn rekening zal nemen, is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen. Voor de zomer zal het kabinet aan de Tweede Kamer laten weten wat het doel van Nederland wordt. Het kabinet wil de capaciteit voor windenergie de komende jaren verdubbelen.
De Europese Commissie wil in 2050 volgens persbureau Reuters 300 gigawatt aan stroom op zee produceren. Op dit moment is dat ongeveer 16 gigawatt.