Burgemeester Hulst na steun uit Tweede Kamer voor uitstel ontpolderen: 'Ze hebben naar ons geluisterd'

Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst is blij dat ook de Tweede Kamer vindt dat er gewacht moet worden met het ontpolderen van de Hedwigepolder. "Het is een steun in de rug", zegt hij in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.
Burgemeester Jan-Frans Mulder
Burgemeester Jan-Frans Mulder © Gemeente Hulst
De Tweede Kamer stemde gisteren voor een motie met het verzoek om de Hedwigepolder niet vol te laten lopen voordat bekend is wat het betekent voor de volksgezondheid. "Ons verzoek is letterlijk overgenomen in een motie, ze hebben geluisterd", zegt Jan-Frans Mulder, burgemeester van Hulst.

'Als het water binnen is, krijg je het er niet meer uit'

Twee weken geleden diende de gemeente nog een handhavingsverzoek in om te voorkomen dat de polder onderwater gezet zou worden zonder testresultaten van het PFAS-onderzoek. "Als het water eenmaal binnen is, krijg je het er niet meer uit. Als later dan blijkt dat het Scheldewater vervuild is dan heb je het paard achter de wagen gespannen."
De dijk tussen de Hedwigepolder en het Sieperdaschor
De dijk tussen de Hedwigepolder en het Sieperdaschor © Omroep Zeeland
De burgemeester gaat er zelf vanuit dat de werken uiteindelijk wel door kunnen gaan als er een goed rapport ligt waaruit blijkt dat het ontpolderen geen schade aan het land toebrengt.
Burgemeester Mulder: 'Ze hebben naar ons geluisterd'
Provinciebestuurder Anita Pijpelink laat in reactie op de motie weten: "We zijn benieuwd naar de vervolgstappen van de minister, want die is nu aan zet." De verantwoordelijk minister voor het ontpolderen van de Hedwigepolder, Christianne van der Wal (Natuur & Stikstof), laat weten de motie te gaan bestuderen en vandaag nog in gesprek te gaan met minister Harbers (Infrastructuur & Waterstaat).

Wachten op rugstreeppad

De dijk rondom de Hedwigepolder wordt op z'n vroegst in oktober doorgestoken. De nieuwe ringdijk is nog niet goedgekeurd door waterschap Scheldestromen, waardoor de oude dijken nog niet afgetopt mogen worden. Zelfs als die nieuwe dijk wel goedgekeurd zou worden, mogen de zware werkzaamheden aan de oude dijken nog niet van start gaan. Pas als de rugstreeppad een slaapplek voor de winter heeft gevonden, mag de oude Scheldedijk afgegraven worden. Dat is pas in september.