Automobilisten opgelet! Deze week word je stiekem bespied

33 automobilisten zijn vandaag in onze provincie beboet voor bellen achter het stuur. De politie Zeeland-West-Brabant hield vandaag de eerste actiedag van een vijfdaagse zogenoemde MONO-actie, waarbij vooral gelet wordt op afleiding achter het stuur. Dat is volgens de politie hoognodig: "Als verkeerspolitie zie ik de gevolgen ervan dagelijks", zegt coördinator Andy Polfliet.
De bekeuringen waren voor bellers achter het stuur
De bekeuringen waren voor bellers achter het stuur © ANP
Vanuit een geblindeerde touringcar speuren de agenten naar automobilisten die op electric devices zitten tijdens het rijden. Daaronder valt niet alleen de mobiele telefoon, maar bijvoorbeeld ook de laptop of tablet: "We komen voornamelijk mensen tegen die toch de telefoon vasthouden, maar we zien ook dat ze met de laptop op schoot zitten", vertelt Polfliet.

33 keer betrapt

Twintig automobilisten zijn vandaag betrapt door agenten in volgauto's en de geblindeerde touringcar. Daarnaast waren er nog eens dertien automobilisten die door een speciale camera, een MONO-cam, al bellend achter het stuur zijn vastgelegd. De actie vond vandaag ook in Brabant plaats.
Andy Polfliet in een speciale bus van de politie
Andy Polfliet in een speciale bus van de politie © Omroep Zeeland
Doel is om ervoor te zorgen dat mensen meer MONO gaan rijden, dus zonder afleidende apparaten: "Als we automobilisten betrappen, spreken we ze daarop aan. De reacties zijn soms verrassend want mensen hebben ons niet gezien door onze geblindeerde touringcar. We hebben er wel altijd een goed verhaal bij want we kunnen de gevolgen ervan uitleggen."

'Zo lang er auto's zijn, zijn dit soort acties nodig'

Polfliet vreest dat dit soort acties ook in de toekomst nog noodzakelijk zullen blijven: "Zo lang er auto's zijn, zijn dit soort acties nodig. We moeten nog meer voorlichting geven, nog meer het goede voorbeeld uitdragen en nog meer naar de scholen toe. Dat doen we zodat de bewustwording heel breed gedragen wordt."