Isaac Beeckman Academie in Kapelle wil snel duidelijkheid voor leerlingen: 'Landelijke bestuurder moet opstappen'

Het rommelt op de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) waar de Isaac Beeckman Academie in Kapelle onder valt. Een landelijke bestuurder ligt onder vuur maar stapt niet op. En daar balen ze ook van in Kapelle.
Isaac Beeckman Academie
Het logo van de Isaac Beeckman Academie op het schoolgebouw in Kapelle © Omroep Zeeland
Directeur Sander Bussink van de Isaac Beeckman Academie in Kapelle schreef maandag samen met schoolbestuurders van de zeven andere scholen van de SvPO een open brief naar het bestuur. In de brief vragen ze de bestuurder om op te stappen. "Het is in het belang van de school dat het nieuwe bestuur zo snel mogelijk aantreedt", aldus Bussink.
De minister van onderwijs heeft eerder ook al gezegd dat de bestuurder weg moet en heeft al een interim-bestuur klaar staan. Volgens de schooldirecteuren wil de bestuurder daar niet aan en installeert hij liever zelf zijn opvolger. Maar Bussink en zijn collega's willen maar één nieuw bestuur en dat is het bestuur dat door de minister is aangewezen.

Wat is er aan de hand?

Vorige maand bleek dat de administratie van de SvPO niet op orde was. Toen kwam aan het licht dat er 22,5 miljoen aan onderwijsgeld aan de verkeerde dingen was uitgegeven. Een groot gedeelte van dat bedrag is geïnvesteerd in schoolgebouwen die eigendom zijn van stichtingen van de bestuurder. Dat mag niet en daarom moet het terug worden betaald. Daarnaast zou de bestuurder samen met zijn vrouw, die ook in het bestuur zit, familieleden opdrachten hebben gegeven voor cursussen en onderwijs, waarvan de kwaliteit te wensen overliet volgens de schooldirecteuren.
De Isaac Beeckman Academie in Kapelle is een van de acht scholen die valt onder de de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO). De vestiging in Kapelle was in 2010 de eerste school van deze koepel. Er zitten nu zo'n 400 leerlingen in Kapelle en er werken 33 mensen. Per jaar kunnen er 80 nieuwe leerlingen beginnen. De school profileert zich met kleine klassen, weinig huiswerk en jaarlijkse reizen voor leerlingen in binnen- en buitenland.
Dat alles heeft zijn weerslag op de Isaac Beeckman Academie in Kapelle. Bussink: "Zo'n situatie als dit wil je in geen enkele organisatie, maar het gebeurt. We werken toe naar een goede toekomst." Bussink zegt dat de onzekerheid nog geen gevolgen heeft voor de school want het team blijft en ook de inschrijvingen van nieuwe leerlingen voor volgend jaar wordt er niet door beïnvloedt.

Onzekerheid is vervelend

Op dit moment is het vooral de onzekerheid die vervelend is. "Het is fijn voor de leerlingen, de ouders en mijn collega's dat er zo snel mogelijk duidelijk is over de situatie, over welke bestuur er gaat beginnen en wanneer. Het is frustrerend dat we dat op dit moment nog niet kunnen zeggen", aldus directeur Bussink.