Actiecomité blij met Kamermotie over Hedwige, maar blijft waakzaam

'Een geweldig gevoel' heeft Ger van Unen van de SP the day after. De Tweede Kamer heeft gisteren met grote meerderheid een motie aangenomen waarin wordt aangedrongen op het tijdelijk opschorten van de ontpoldering van de Hedwige. Maar waakzaamheid blijft geboden, vindt ze. Anti-ontpolderaar van het eerste uur Johan Robesin hoopt dat de ministers zeggen: 'het gedonder moet nu maar eens afgelopen zijn'.
Van Unen over ontpoldering: 'Er worden woordspelletjes gespeeld'
Het actiecomité Nu Ontpolderen Nee! is blij dat de Tweede Kamer de ontpoldering van de Hedwige tijdelijk wil stilleggen. Als niet duidelijk is wat de gevolgen van de giftige PFAS voor mens en milieu zijn, mag de dijk die de Hedwigepolder tegen het Westerscheldewater beschermt niet worden afgegraven.

Uitvoering motie nauwlettend in de gaten houden

Maar de actievoerders blijven op hun hoede. Wat gaat VVD-minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof doen met de motie die door het parlement is aangenomen? Ger van Unen van het actiecomité en Zeeuws Statenlid voor de SP houdt het nauwlettend in de gaten. "Op dit moment is de minister aan zet. Gaat ze de motie uitvoeren en hoe? Er worden ook nog woordspelletjes gespeeld, daar moeten we voor oppassen. Zo van: we gaan geen water inlaten. Nee, die zeedijk moet niet worden afgegraven, daar gaat het om!"
Van Unen is bang dat als de dijk wel wordt afgegraven het gebied bij hoogwater en storm ongecontroleerd onder water loopt. "En dan zijn we nog verder van huis."
Demonstratie tegen ontpolderen 1
Afgelopen zaterdag werd er gedemonstreerd tegen het ontpolderen van de Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Ook oud-Statenlid en publicist Johan Robesin is blij met het aannemen van de motie. Robesin is strijder van het eerste uur tegen de ontpoldering van de Hedwige en schreef enkele boeken over het onderwerp. "Deze belangrijke motie zou weleens een kantelpunt kunnen betekenen in de hele affaire. Ik hoop dat de ministers nu eens zeggen, in gewone taal: 'Het gedonder moet maar eens afgelopen zijn.'"
Politiek gezien moet de minister de motie wel uitvoeren, denkt van Unen. Er is een ruime Kamermeerderheid voor. Alleen PvdA, Partij voor de Dieren, GroenLinks en Denk stemden tegen: "De hele coalitie stemde mee. Dat kan het kabinet niet negeren. Dan krijgen ze oorlog."

Even on hold

Het ontpolderen is contractueel met Vlaanderen afgesproken. "Maar gelukkig zijn ze daar aan het draaien," zegt Van Unen. Ze begrijpt het financieel belang van de aannemer die zo snel mogelijk wil doorgaan met de werkzaamheden. "Maar door het hele PFAS-schandaal in België gaan stemmen op om die nieuwe natuur even on hold te zetten, als we niet weten wat er aan de hand is. Het is niet 'nooit ontpolderen', maar 'nu niet ontpolderen'. Het water is gevaarlijk."
Hedwigepolder
Hedwigepolder © Omroep Zeeland
Ook Johan Robesin hoort een andere wind waaien in Vlaanderen: "Op dit moment is er een enorme behoefte aan voedsel. Je kunt in de polder een combinatie maken van landbouw, zoetwatervoorziening en er een uniek gebied van maken. Maar dan moet je geen zout water inlaten. Daarover moet het kabinet op korte termijn gaan praten met onze zuiderburen. Uit de contacten die ik heb in de Vlaamse politiek begrijp ik dat men daar ook al heel anders tegen de ontpoldering aankijkt."

Uitstel, afstel

Op de vraag of van uitstel uiteindelijk toch afstel komt, antwoordt Ger van Unen: "Ik weet niet wat er uit die rapporten komt. Straks blijkt dat het levensgevaarlijk is voor de mensen die hier wonen. Zijn we dan blij dat we het tegen hebben kunnen houden? Ik wel in ieder geval!"