Kans is groot dat buitenlanders in Vlissingse coffeeshops mogen blijven komen

Een proef om de overlast rond twee coffeeshops in Vlissingen te verminderen pakt goed uit. Dat staat in een brief die burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad hebben geschreven. Een jaar lang mogen buitenlanders 'gewoon' naar binnen in de twee Vlissingse zaken, om zo illegale drugshandel rond de panden te voorkomen.
Half jaar proef coffeeshop
Billy Brenters, bedrijfsleider van coffeeshop Purple in Vlissingen © Omroep Zeeland
Door een landelijke maatregel uit 2013 mogen buitenlanders - 'niet-ingezeten' - geen softdrugs meer kopen in Nederlandse coffeeshops. Daarmee wilde de overheid een einde maken aan het drugstoerisme vanuit België, Frankrijk en Duitsland. Maar in de praktijk bleek dat de overlast niet altijd verdween; de handel voor buitenlandse drugstoeristen verplaatste zich ineen aantal gevallen naar de illegale handel op straat En dat leverde juist nieuwe overlast op.
Vlissingen is één van de gemeenten die meedoen aan een proef waarbij vanaf 1 augustus vorig jaar buitenlanders wél de twee coffeeshops mogen betreden, om zo een einde te maken aan illegale handel in de buurt. Het gaat om de coffeeshop aan het Coosje Buskenplein en de grote coffeeshop aan het Bellamypark in Vlissingen.

Rustiger

Uit gesprekken met zo'n honderd bezoekers van de coffeeshops en nog eens een kleine honderd omwonenden blijkt dat zij ervaren dat het rustiger is geworden in de omgeving, meldt burgemeester Bas van den Tillaar.
Bas van den Tillaar aan de haven van Vlissingen
Burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen © Omroep Zeeland
De proef loopt tot 1 augustus. Dat de gemeente de proef in de brief aan de gemeenteraad als een voorlopig succes beschrijft, betekent niet automatisch dat de situatie zo voor altijd blijft. Van den Tillaar: "Maar daar ziet het wel naar uit, dat we de proef voortzetten. We gaan rond 1 augustus opnieuw een enquête houden onder bezoekers, omwonenden en de coffeeshops zelf. En daarna moet de gemeenteraad beslissen. We hebben ook overleg met de andere twee coffeeshop-gemeentes in Zeeland, Goes en Terneuzen, om te zorgen dat die ook goed aangehaakt blijven."
Burgemeester Bas van den Tillaar over de proef met de twee coffeeshops in Vlissingen
In een recente reportage van Omroep Zeeland spraken omwonenden, bezoekers en de eigenaren van de coffeeshop ook al van een geslaagde proef en ervaren zij minder overlast in de omgeving.