Oppositie raad Tholen ziet wethouder Hommel liever niet terugkeren

De nieuwe wethouders van Tholen zijn dinsdagavond tijdens een speciale raadsvergadering geïnstalleerd. Hoewel nieuwe? Peter Hoek (SGP), Corniel van Leeuwen (CU) en Frank Hommel (VVD) zaten ook al eerder op het wethouders pluche. Hoek en Van Leeuwen kunnen op een raadsbrede steun rekenen maar Hommel krijgt niet bij iedereen de handen op elkaar.
Installatie wethouder Tholen
De installatie van de Thoolse wethouders met in het midden Frank Hommel © Omroep Zeeland
De VVD-bestuurder incasseerde vanuit de oppositie de afgelopen jaren veel kritiek op zijn beleid rond de vestiging van een grote logistieke dienstverlener bij Tholen-stad. Ook werden hem de problemen bij de renovatie van een zwembad in diezelfde plaats zwaar aangerekend.

Anonieme stemming

Bij een schriftelijke stemming over zijn kandidatuur vergaarde Hommel dertien stemmen voor en zeven tegen. De tegenstemmers zaten in het oppositiekamp en bij de voormalige collegepartij het CDA. De twee fractieleden van die partij willen niet reageren. "Ik ga hier dus niks over zeggen", laat een van hen, mevrouw Geluk-den Engelsman, weten. "En trouwens die stemming was anoniem."

Oude wijn in nieuwe zakken

De druiven waren dinsdagavond zuur voor Algemeen Belang Tholen (ABT), die als winnaar uit de verkiezingen kwam maar uiteindelijk afviel als coalitiepartner. Fractievoorzitter Van 't Hof trok van leer tegen het zogeheten beleidsprogramma, een stuk waar alle fracties hun inbreng voor mochten aanleveren. "Het beleid en de uitvoering van de vorige periode blijven gewoon hetzelfde. Het is oude wijn in nieuwe zakken", aldus Van 't Hof.
De ABT'er die na de raadsvergadering normaal een van de laatsten is die naar huis gaat, had deze keer geen zin in een glaasje en gezelligheid. Hij zocht na afloop al snel zijn auto op.