Goedemorgen! Regen en onweer voorspeld, Fiets naar je Werk Dag en Franse herdenking Kapelle

Goedemorgen! Na een paar zomerse dagen zit er vandaag en morgen een 'klein dipje' in het weer. Vanwege hevige regenval en onweersbuien heeft het KNMI code geel afgegeven tussen 06.00 uur en 13.00 uur. In de middag worden onweersbuien met kans op windstoten van 60 tot 70 kilometer per uur verwacht.
Zeeland Wordt Wakker 19 mei
Na de buien vandaag en morgen belooft het dit weekend weer goed weer te worden © Lydia Haze
Weerman Jules Geirnaerdt denkt dat het in Zeeland wel mee zal vallen. "Het lijkt geen zwaar onweer te worden, maar er kan lokaal een flinke bui passeren in korte tijd."
En weer of geen weer. Het is vandaag Fiets naar je Werk Dag. De dag heeft als doel zoveel mogelijk werknemers op de fiets naar het werk te laten komen. Niet zo'n gek idee met de gestegen brandstofprijzen. Maar of dat met code geel op komst gaat lukken is de vraag...
Mischa fiets naar je werk dag
Collega Mischa gaat fietsen van Terneuzen naar Oost-Souburg © Omroep Zeeland
Collega Mischa Tromp laat zich niet zo maar van een goed idee afbrengen en stapt 'gewoon' in Terneuzen op de fiets richting Omroep Zeeland, in Oost-Souburg. Om op tijd op zijn werk te komen stapt hij om 06.00 uur op de fiets. Van zijn tocht doet hij verslag op de radio en zijn belevenissen zijn ook terug te zien op de sociale mediakanalen.
Herdenking Franse begraafplaats Kapelle
De herdenking op de Franse begraafplaats in Kapelle in 2019 © Omroep Zeeland
Franse soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden morgenmiddag herdacht in Kapelle. Dat gebeurt op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. De herdenking kan voor het eerst sinds corona weer met publiek worden gehouden.
Op 16 mei 1940 stierven Franse soldaten in de strijd met de Duitsers tijdens de Franse slag. Samen met Marokkaanse soldaten die in dienst van de Fransen vochten. De herdenking vindt plaats sinds 1950.
De zon zullen we de eerste helft van de dag niet zien
De zon zullen we de eerste helft van de dag niet zien © Lena Schreijenberg

Het weer

De eerste onweersbuien zijn al gepasseerd, maar er komen nog meer onweersbuien - met kans op hagel en windstoten. In de middag zijn er in het oosten nog een paar pittige buien die wegtrekken naar het binnenland. Er volgt dan meer zon en de rest van de middag en avond verlopen droog. Maximum 20 tot 24 graden, bij een naar west draaiende wind.