Oplossing voor gevaarlijk onderdeel fitheidstest brandweer

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft een alternatief op het oog in Vlissingen voor het beruchte onderdeel stairmaster bij de fitheidstest van vrijwillige brandweerlieden. Dat zegt voorzitter Erik van Merrienboer tegen lokale omroep GO-RTV. Eind januari werd duidelijk dat vrijwillige brandweerlieden zich zorgen maken over het onderdeel waarbij ze rennend over een bewegende trap moesten. Dat testonderdeel zou onveilig zijn.
Oproep voor meer brandweervrijwilligers
Oproep voor meer brandweervrijwilligers © Omroep Zeeland
De stairmaster is een test waarbij brandweerlieden in hun zware pak, hun ademluchtmasker op, en twintig kilo extra bepakking zo snel mogelijk honderd treden overbruggen zonder de leuning vast te pakken. Wat het gevaarlijk maakt, is het feit dat de treden van de stairmaster bewegen. Het is een zwaar onderdeel en het zorgde voor grote uitval onder de vrijwilligers. Van Merrienboer bevestigt de daling van vrijwilligers. "Maar er is ook geen sprake van leegloop", zegt hij. "Er is echt jonge aanwas. In Axel zijn er bijvoorbeeld zes jonge mensen die lid willen worden."
Veel provincies hebben inmiddels een alternatief gevonden voor de test in de vorm van een echte trap, in plaats van het simulatieapparaat. "Dat is in Zeeland een hele zoektocht geworden", erkent Van Merrienboer. "Inmiddels hebben we een alternatief op het oog in Vlissingen. Dat betekent dat we op heel korte termijn mensen een alternatief kunnen bieden."
Hiermee hoopt hij een einde te maken aan een doorn in het oog van veel vrijwilligers. "Het is voor een aantal mensen echt de druppel geweest om een einde te maken aan hun periode bij de vrijwillige brandweer."

Aanpassing stairmaster

In 2015 was er ook al veel te doen om de stairmaster, toen gaven vrijwilligers ook aan dat ze zich niet veilig voelden. Na een paar aanpassingen werd de stairmaster een half jaar later toch weer in gebruik genomen als testapparaat, maar volgens de vakvereniging kwam er geen eind aan de reeks ernstige ongelukken. Vijf jaar geleden raakte een vrijwilliger uit Wemeldinge bijvoorbeeld gewond bij een valpartij van het apparaat. De man lag twee weken in het ziekenhuis, was maanden arbeidsongeschikt en mist nu nog een deel van zijn longcapaciteit.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met GO-RTV.