Minder visdiefjes in binnenstad Terneuzen, maar het is nog te vroeg om te juichen

Er zijn minder overlastgevende visdiefjes in de binnenstad van Terneuzen. Na jaren van overlast lijkt het erop dat maatregelen succes hebben, want er zijn een stuk minder visdiefjes bleek tijdens een controle met een drone. Toch is het nog te vroeg voor conclusies, want het broedseizoen is voor de vogels nog maar net begonnen.
Visdiefjes Terneuzen
Visdiefje valt de inspectiedrone aan © Omroep Zeeland
Volgens ecologisch adviseur Alex Wieland, zijn er nu zo'n zestig paartjes die een broedplek zoeken op daken in de binnenstad, of al een nest hebben. Vorig jaar lag dat aantal rond de 150. "Het is alleen nog vroeg in het broedseizoen," vertelt Wieland. "Dus het kan nog aantrekken."
Tijdens de uitgevoerde drone-inspectie kon het aantal visdiefjes goed worden geteld. Dat komt omdat de visdiefjes proberen hun toekomstige nest te verdedigen door op te vliegen en de drone weg te jagen.
Visdiefjes Terneuzen
De dronepiloot samen met wethouder Jurgen Vervaet © Omroep Zeeland
Ook worden er foto's gemaakt met de drone. "Maar daarop kunnen we alleen niet zien of er daadwerkelijk al eieren liggen," vertelt Wieland. De visdiefjes leggen de eitjes namelijk tussen de steentjes op platte daken en de schutkleur is zo goed, dat ze amper zijn te zien.

Eerste maatregelen werken

Wethouder Jurgen Vervaet is tevreden na de drone-inspectie. "We bewijzen dat de eerste maatregelen resultaat hebben. De netten die op sommige daken zijn gespannen houden de visdiefjes tegen."
Leg je kiezels op je platte dan help je daarmee de visdiefjes. Bezint eer ge begint.
Wethouder Jurgen Vervaet
Toch is de visdiefjesoverlast volgens de wethouder niet zomaar voorbij. "Stapje voor stapje komen we dichterbij en ze horen ook een beetje bij de binnenstad van Terneuzen."
Wel hoopt hij dat er bij de bouw van nieuwe platte daken rekening wordt gehouden. "Bezint eer gij begint, want leg je er kiezels op dan help je daarmee weer de visdiefjes." Vervaet adviseert dan ook om andere dakbedekking te kiezen.
Visdiefjes Terneuzen
Een visdiefje op een net die de beesten moeten tegenhouden © Omroep Zeeland
Of de visdiefjes nu naar een speciaal aangelegd ponton in de Westerschelde zijn gaan broeden, is nog niet bekend. Later wordt - wederom met een drone - bekeken, of paartjes op die plek hun eieren gaan broeden.