Aantal WW-uitkeringen historisch laag

Het aantal Zeeuwen met een WW-uitkering is in april naar 3.027 gedaald. Dat betekent dat nu 1,5 procent van de beroepsbevolking een WW-uitkering heeft. Volgens het UWV is dat het laagste cijfer in vele jaren. Het Zeeuwse percentage is nog iets lager dan het Nederlandse gemiddelde.
ICT
Vooral ICT'ers gezocht © ANP
Het aantal WW-uitkeringen nam in april met 7 procent af ten opzichte van een maand eerder en met 37 procent ten opzichte van april vorig jaar.
Uit het werkgeversonderzoek van het UWV blijkt dat tweederde van de in 2021 ontstane vacatures in de ICT-sector moeilijk vervulbaar is.

Tien banen voor één sollicitant

Tegenover iedere direct beschikbare werkzoekende computerspecialist staan ruim tien vacatures, heeft het UWV berekend. Werkgevers uit de ICT-sector signaleren dat de nieuwkomers vaak onvoldoende vakkennis hebben of niet over de benodigde werkervaring beschikken. Deze werden vervolgens door het bedrijf opgeleid.
Daarnaast zijn veel vacatures volgens hen moeilijk vervulbaar vanwege de specialistische aard van het werk. In Zeeland zijn vooral vacatures voor database- en netwerkspecialisten en software- en applicatieontwikkelaars moeilijk in te vullen door werkgevers.