Dit is waarom je vandaag grote helikopters zag en hoorde vliegen

Er cirkelden vanmorgen verschillende helikopers met legerkleuren boven Zeeland, met name boven Walcheren. Op social media vragen mensen zich af waarom. Het gaat om een gezamenlijke oefening van de luchtmacht en de landmacht waarbij gevlogen werd met een Chinook, Cougar en Apache helikopter.
Dit is waarom je vandaag grote helikopters ziet en hoort vliegen
De oefening die werd gedaan is een zogenoemde Hostage Release Operation. Daarbij wordt het bevrijden van gevangengenomen Nederlandse staatsburgers in vijandelijk gebied geoefend. De oefening begon vanmorgen vroeg en werd door veel Zeeuwen opgemerkt.
Deze Chinook oefent vandaag boven Zeeland
Deze Chinook vloog vanmorgen boven Veere © Wytze Adriaanse
Vanuit verschillende Zeeuwse plaatsen reageren mensen die de helikopters gezien hebben op Facebook. "Al volop genoten hier in Veere", zegt Gerco Nieman. Ook Cora Keijmel-De Visser en haar kind zagen ze vliegen. "Meerdere malen over ons huis tot groot plezier van onze jongste van 2", zegt ze. "Gezien en gehoord boven Kruiningen. Gaaf om te zien", zegt Sandra van der Vliet. "Ja boven Tholen ook vanochtend", voegt Jojanneke Geluk er aan toe.

Niet iedereen enthousiast

Voornamelijk enthousiaste reacties dus, al heeft niet iedereen ervan genoten. "Inderdaad gehoord. Niet uitslapen na een late dienst", baalt Vivian Verstraeten. En ook voor Christa van der Burg had de oefening niet gehoeven: "Volgens mijn vlogen ze allemaal boven ons langs. Kolere-herrie!"