Hoger beroep Zeeuws-Vlaamse zedenzaak vertraagd door wraking hof

Een onverwachte wending vandaag bij de zitting in het hoger beroep van de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak. Advocaat Susan Koster, die de vrouwelijke verdachte bijstaat, heeft het gerechtshof in Den Bosch gewraakt. Dat betekent dat de zaak voorlopig stilligt. Eerder wraakte de advocaat ook de rechtbank van Middelburg.
Zedenzaak Zeevla verdachten
De verdachten in de Zeeuws-Vlaamse zedenzaak © Omroep Zeeland
De vrouw kreeg tien jaar cel voor het actief meewerken aan het jarenlang seksueel misbruik en haar partner werd veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.
Zowel de 45-jarige moeder uit Terneuzen van de de twee meisjes die tussen 2008 en 2019 werden misbruikt, als de 49-jarige 'stiefvader' uit Aardenburg zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Middelburg.

Hoop irritatie

Het knetterde al vanaf het begin tijdens de voorbereidende zitting in Den Bosch. Advocaat Koster, die de zaak online bijwoonde, begon ongevraagd te praten tijdens de zitting en dat zinde het hof niet. Vervolgens gaf ze volgens het hof geen concrete antwoorden op vragen die haar gesteld werden. Toen de voorzitter na een hoop irritatie het geluid van de raadsvrouw wilde uitzetten, kon ze nog net zeggen dat ze het hof wraakte.

Wrakingskamer

Een wrakingsverzoek kan worden ingediend als een partij de indruk heeft dat de rechtbank vooringenomen of niet onafhankelijk is. De wrakingskamer van het hof buigt zich binnenkort over het verzoek om te oordelen of deze gegrond is. Als dit zo is worden de raadsheren vervangen en anders kunnen ze aanblijven.
Het wrakingsverzoek van advocaat Susan Koster in november 2020 werd overigens ongegrond verklaard door de wrakingskamer van de rechtbank in Middelburg.

Twee zaken vertraagd

De zaak van de vrouw en die van zijn ex-partner worden gelijktijdig behandeld. Daardoor loopt ook de zaak van de man vertraging op.
Rechtbanktekening van vrouwelijke verdachte tijdens eerdere zitting
Rechtbanktekening van vrouwelijke verdachte tijdens eerdere zitting © ANP
Het OM wil graag dat de vrouwelijke verdachte wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Daar kan ze geobserveerd worden en kan vastgesteld worden of er psychische problemen zijn. Het gesteggel vandaag ging over een medische toestemmingsverklaring die nog altijd niet ingevuld was en die nodig is om de detentiegeschiktheid te bepalen van de verdachte die aan nierfalen lijdt.

Tussen 2008 en 2019

De zedenmisdrijven vonden plaats tussen 2008 tot 2019. De dochters waren allebei ongeveer acht jaar oud toen het misbruik begon. De meisjes werden regelmatig gedrogeerd met slaappillen en GHB. Eén van hen moest ook seks met anderen hebben. Zij werd meegenomen naar parenclubs en parkeerplaatsen.
Naast de dochters werd ook het seksueel misbruik van een vriendinnetje bewezen geacht door de rechtbank.

Landelijke aandacht

De Zeeuws-Vlaamse zedenzaak kreeg landelijke aandacht vanwege de volgens de rechtbank 'meedogenloze en huiveringwekkende samenwerking' tussen de man en de vrouw. De vrouw had een actieve rol in het faciliteren van het misbruik volgens de rechtbank. Dat zij haar dochters niet zelf heeft misbruikt doet daar niet aan af.
De chatgesprekken tussen de mannelijke en vrouwelijke verdachte die tijdens de rechtszaak aan bod kwamen, waren schokkend. Zo schrijft de vrouw op een gegeven moment aan de man: "Zo'n unieke relatie krijg je nooit meer, je hebt een moeder met twee dochters." Hij: "Ja, geweldig dat je zo ruimdenkend bent."
Ook bleek uit de chatgesprekken dat het stel actief bezig was om vriendinnetjes van de dochters te laten logeren bij hun thuis met als doel seksueel misbruik. En de 45-jarige vrouw probeerde pleegouder te worden. Allemaal met het doel het seksueel misbruik van haar vriend verder te faciliteren.