Schouwen-Duiveland begint met verhuur elektrische fietsen vanuit onbemande stallingen

Even een elektrische fiets huren ook buiten winkeltijden? Op Schouwen-Duiveland komen vier onbemande stallingen waar e-bikes met een app op de telefoon kunnen worden gereserveerd. Je geeft aan hoeveel uur je de fiets wilt gebruiken, waar je 'm inlevert en karren maar. Ook de betaling en de bediening van het slot verlopen via de app.
Fietshub Breskens
Een fietshub in de gemeente Sluis © gemeente Schouwen-Duiveland
Het idee is afkomstig van fietsverhuurbedrijven in Zeeuws-Vlaanderen. Daar staan sinds afgelopen najaar in de gemeente Sluis ook vier zogeheten hubs met elektrische deelfietsen. Het gaat om een pilot waaraan wordt meebetaald door de provincie en de gemeente.
Op Schouwen-Duiveland komen hubs in Renesse, Burgh-Haamstede, Zierikzee en Bruinisse. Ze vormen een netwerk voor "een rondje Schouwen-Duiveland zonder de auto", zoals verantwoordelijk wethouder Smit zegt. De gemeente richt zich overigens niet alleen op toeristen. De fietsen kunnen ook worden gehuurd door de eigen inwoners.

Zelfde app

Schouwen-Duiveland werkt samen met de Zeeuwse Fietsverhuur Coöperatie, die ook achter het project in Sluis zit. Gebruikers krijgen hetzelfde type fiets en dezelfde app op hun mobieltje. De gemeente betaalt 50.000 euro mee en hoopt dat de provincie 60.000 euro neertelt. Het project moet zich na drie jaar zelf kunnen bedruipen.
De verhuur van e-bikes vanuit onbemande stallingen op Schouwen-Duiveland start nog voor het hoogseizoen.