'Thuiswerkende grenswerkers nemen ontslag als thuiswerkregeling stopt'

Werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland verwacht dat heel wat grenswerkers die thuiswerken ontslag nemen als de thuiswerkregeling per 1 juli komt te vervallen. In een brief aan ministers Kaag van Financiën en Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden zorgen geuit.
Grensovergang in Zeeuws-Vlaanderen
Grensovergang in Zeeuws-Vlaanderen © ANP
Tijdens de coronacrisis is een tijdelijke regeling voor thuiswerkende grenswerkers getroffen en die loopt op 1 juli af. "We hebben al signalen ontvangen dat grenswerkers hun contract bij bedrijven opzeggen door het beëindigen van de regeling", zegt Anne Deelen, belangenbehartiger arbeidsmarkt bij VNO-NCW Brabant Zeeland. "Een volstrekt onwenselijke situatie in deze enorm krappe arbeidsmarkt."
Door het stoppen van de thuiswerkregeling hebben werknemers mogelijk geen recht meer op aftrek van hypotheekrente en krijgen mogelijk te maken met andere regelingen voor pensioen, ziektekosten of kinderbijslag. Voor werkgevers zal dit veel administratie opleveren, verwacht VNO-NCW. In Nederland gaat het om zeker 80.000 werknemers die in België of Duitsland wonen en hier werken.
"Tijdens de coronacrisis bleven thuiswerkende grenswerkers onderworpen aan de sociale en fiscale wetgeving van het werkland. De praktijk laat zien dat veel van deze grenswerkers ook na Covid-19 gedeeltelijk thuiswerken", aldus VNO-NCW Brabant Zeeland. Volgens de werkgeversverenging is het van belang dat er snel een oplossing komt en dat ministeries eensgezind optrekken.
Werkgevers hopen dat de huidige afspraken verlengd worden tot er een blijvende oplossing is gevonden voor grenswerkers die geregeld thuiswerken.