Verdachte van hulp bij productie duizenden kilo's illegaal tabak wijst naar zijn vader

De 26-jarige verdachte die vandaag in de rechtbank in Middelburg negen maanden cel tegen zich hoorde eisen, had grote plannen met een loods in Biervliet. Maar hij kwam bedrogen uit. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid bij de productie van ruim 27.000 kilo illegale tabak en sigaretten die vier jaar geleden in de loods werden gevonden.
Rechtbank Middelburg
Negen maanden cel geëist voor hulp bij illegale © Omroep Zeeland
Op 4 december 2018 worden er tijdens een controle in een loods in Biervliet meer dan tweehonderddertig dozen rooktabak en onversneden tabak in beslaggenomen met een geschatte waarde van drie miljoen. Binnen in de loods blijkt een tabaksfabriek te zitten met onder meer een tabaksversnijdingsmachine, een koelcel en een klimaatbeheersingsinstallatie. Het pand staat dan op naam van de verdachte. Hij heeft het samen met zijn oma gekocht.

Grote plannen

De loods heeft een agrarische bestemming, toch wil de jonge eigenaar er een autohandel in beginnen. Omdat hij de koopsom niet helemaal kan betalen, sluit hij een huurkoopcontact af en moet hij maandelijks drieduizend euro huur betalen aan de man van wie hij het pand koopt. Het opstarten van de autohandel bleek lastiger dan gedacht. Daardoor wordt het betalen van de huur al snel een probleem.

Nieuwe huurder

"Mijn vader zei toen dat hij voor een nieuwe huurder zou zorgen, zodat ik de eigenaar van het pand kon blijven betalen totdat alles geregeld was", verklaart de verdachte tegenover de rechtbank. Volgens hem wist hij niets over de nieuwe huurder. "Pas na de inval ben ik het aan mijn vader gaan vragen, maar daarvoor wist ik niet aan wie of wat het pand verhuurd was."
Het is verkeerd gelopen en dat had ik totaal niet verwacht. Ik dacht: we hebben een nieuwe huurder, dat is mooi.
verdachte
Bij de meeste vragen die de rechtbank stelt, moet de verdachte het antwoord schuldig blijven. Hij verwijst opvallend vaak naar zijn vader. Die heeft alles geregeld en hijzelf wist nergens van. Ook niet hoe de koelcel in de loods is gekomen. Dat valt ook de voorzitter van de rechtbank op. "U heeft wel veel overgelaten aan uw vader." De verdachte antwoordt "Het is niet zomaar iemand. Het is mijn vader. Ik vertrouw hem."

Geen betrokkenheid

De officier van justitie is daar niet van overtuigd. "U haalt uw vader erbij, omdat dat wel makkelijk is, maar ik denk dat verdachte wist dat er een illegale fabriek was en dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan medeplichtigheid. Hij heeft de loods verhuurd, terwijl hij wist dat er een illegale tabaksfabriek in zat. Wel zie ik onvoldoende bewijs dat hij zelf bij de productie van de sigaretten betrokken was."

Strafbaar en kwalijk

De onvoorwaardelijke celstraf van negen maanden is wat haar betreft een passende straf. "Dit is kwalijk. Illegale sigaretten zijn goedkoper dan de legale. Dit ondermijnt het niet-rokenbeleid en de overheid loopt accijns mis."
Uw vader verhuurt uw pand, uw auto en u weet van niets?
Voorzitter van de rechtbank in Middelburg
Tijdens de inval waren er drie Litouwers en drie mannen uit Wit-Rusland in de loods aanwezig. Zij moesten voor de politierechter komen en zijn vrijgesproken. Volgens de advocaat van de verdachte vanwege te weinig bewijs. Dit moet worden meegenomen in het oordeel van de rechtbank, vindt zij. Wat haar betreft moet haar cliënt worden vrijgesproken, omdat er ook in deze zaak geen bewijs is van medeplichtigheid of betrokkenheid.
De rechter doet over twee weken uitspraak.