Balkon Beweegdag moet ouderen in beweging krijgen, maar meeste balkonnetjes blijven leeg

Veel balkonnetjes in Sint-Maartensdijk bleven leeg vanmorgen tijdens Nationale Balkon Beweegdag. Op deze dag proberen ze zoveel mogelijk ouderen in beweging te krijgen. En dat valt nog niet overal mee, bleek vanmorgen.
Beweeg mee met deze ouderen op de Balkon Beweegdag
De tuin voor het woonzorgcentrum Maartenshof was redelijk vol met vooral kinderen van Kinderopvang Villa Vrolijk. Ook een aantal bewoners was naar de plek gekomen om te bewegen op muziek.
Charlotte Burggraaf is bewoonster van het Maartenshof en beweegt samen met kleinzoon Harvy mee op het grasveld voor het zorgcentrum. "Ik snap niet dat er niet meer mensen zijn die meedoen, want het is zo leuk." Zelf beweegt ze zeer regelmatig en het geeft haar veel energie.

'Alles voor de gezondheid'

Ook Kees Vermeulen is aangesloten bij de groep op het grasveld. Hij heeft vanmorgen al zeven kilometer gewandeld. Ook zit hij regelmatig op de fiets. "Alles voor de gezondheid," vertelt Cees. Dat het zo rustig is, begrijpt hij niet want door corona is nog maar eens duidelijk geworden dat een goede gezondheid belangrijk is.
Balkon Beweegdag
Een handje in de lucht tijdens de Nationale Balkon Beweegdag © Omroep Zeeland
Wanneer hoofd-schouders-knie-en-teen door de speaker schalt, doet ook wethouder Frank Hommel (VVD) mee. Hij vindt het met sport in zijn portefeuille belangrijk om aanwezig te zijn, maar ziet ook dat veel balkons leeg zijn. "Deze dag is ook meer symbolisch en een aanjager om mensen in beweging te krijgen."
Sint-Maartensdijk is sinds kort een zogenoemde vitale kern, om meer mensen aan het sporten te krijgen. Volgens Hommel zijn de eerste wandelgroepen afgelopen week begonnen. "Er waren er nog maar vijf aanwezig, maar het is een begin."

6 in Zeeland

In Nederland doen er ruim 400 instellingen mee aan de Nationale Balkon Beweegdag, waaronder zes in Zeeland. Het is het tweede jaar dat deze dag wordt gehouden en is ontstaan in de coronatijd. Toen mochten ouderen in zorginstellingen lange tijd niet naar buiten, waardoor ze alleen op het balkon of in de tuin konden sporten.