Veilig zwemmen in Westerschelde? 'Te voorbarig!'

Vier oppositiepartijen hebben in Provinciale Staten hun vraagtekens gezet bij het RIVM-rapport over de Westerschelde. In het rapport staat dat er gewoon in de Westerschelde kan worden gezwommen, ondanks vervuiling met PFAS.
Zeezwemmen Van Vuuren
Zwemmen in de Westerschelde © Omroep Zeeland
Partij voor de Dieren (PvdD), 50PLUS, GroenLinks en de Partij voor Zeeland vroegen Gedeputeerde Staten in een motie 'per direct nieuwe metingen te laten uitvoeren teneinde een geactualiseerd zwemadvies te kunnen geven'.
Volgens de partijen is er maar op enkele plaatsen gemeten en stammen sommige gegevens uit 2020, Janssens vindt het vreemd dat Zeeuwen gewoon mogen zwemmen in de Westerschelde, terwijl de consumptie van vis, garnalen en zeegroenten uit die Westerschelde aan banden is gelegd. "Ik twijfel niet aan de kwaliteit van het RIVM, maar zij moesten heel snel wat gegevens aanleveren. Die zijn dus niet afkomstig van de aangewezen zwemwaterlocaties", zegt Trees Janssens van de PvdD.
Statenlid Trees Janssens knokt in haar eentje voor dierenwelzijn, natuur en milieu
Statenlid Trees Janssens: RIVM moest snel gegevens aanleveren © Omroep Zeeland
De motie van PvdD, 50PLUS, GroenLinks en Partij voor Zeeland haalde het uiteindelijk niet. Behalve de vier partijen kreeg de motie geen steun van de andere partijen in Provinciale Staten. De motie van de vier oppositiepartijen om vaker en op meerdere plaatsen te gaan meten, was volgens verantwoordelijk PvdA-gedeputeerde Anita Pijpelink ook niet nodig. Er wordt al volop gemeten, waarbij nu ook heel nadrukkelijk naar PFAS-stoffen wordt gekeken. Pijpelink begreep de motie wel.
Gedeputeerde Anita Pijpelink kreeg bijval van haar partijgenoot, Statenlid Inez Flameling, van beroep zeebioloog. Flameling snapt niet waarom collega-Statenleden vraagtekens zetten bij het RIVM-rapport.
Inez Flameling
Inez Flameling: eten van vis uit Westerschelde niet vergelijken met zwemmen © PvdA Zeeland
Zwemmen in het water of het eten van vis moet je volgens haar niet met elkaar vergelijken. "Als je een vis eet uit de Westerschelde, die vis eet weer kleinere vissen en die eten weer plankton en die eten weer algen. Die PFAS bouwt op in de voedselketen. Als je dat vervolgens opeet, krijg je hoge concentraties binnen. Als je zwemt in het water en hooguit eens een slok binnenkrijgt: dat water is tienduizenden keren minder in concentratie dan een vis en je eet het niet op."