Nog eens zeven schademeldingen erbij na uit de hand gelopen ontploffing Middensluis

Bij het schademeldpunt van de Nieuwe Sluis zijn in de afgelopen twee weken nog eens zeven meldingen binnengekomen. Bijna twee maanden na de uit de hand gelopen ontploffing van de Middensluis in Terneuzen. Daarmee komt het totaalaantal schademeldingen nu op 194. Ondertussen laten de resultaten naar de ontploffing nog op zich wachten.
Ontploffing Middensluis Terneuzen
Grote stofwolken bij ontploffing van de Middensluis in Terneuzen in maart © Jan Wijnand Visser
Want de evaluatie naar de plof is wel al afgerond, maar in de tussentijd is er nog een onderzoek met externe partijen gestart en dat onderzoek loopt nog. "We willen een integraal beeld met de juiste conclusies, voortvloeiend uit de evaluatie en onderzoeken presenteren. Dat kost tijd," aldus woordvoerder Debby van 't Westende.

Nog geen nieuwe datum

De tweede geplande plof, die eigenlijk in april zou plaatsvinden, is tot nader order uitgesteld. Dat was al bekend. Zicht op een nieuwe datum is er nog niet. Vooralsnog heeft het allemaal geen gevolgen voor de oplevering van de Nieuwe Sluis. In 2023 moet het eerste schip nog steeds door sluis varen.
Mensen die een schademelding hebben ingediend krijgen persoonlijk bericht van het schadebureau voor het vervolg van de schadeafhandeling. Inmiddels zijn 180 melders bezocht door een schade-expert.
Explosie Middensluis Terneuzen
Explosie Middensluis Terneuzen op 23 maart © Omroep Zeeland
De meeste omwonenden hebben na de onverwacht harde knal scheuren in muren en stucwerk of gebroken glas. Het zou kunnen dat het aantal schademeldingen komende tijd verder oploopt, maar mogelijk worden het er ook minder. Eerder zijn er schademeldingen ingetrokken en waren er meldingen dubbel geregistreerd.
Het was de bedoeling dat niemand iets van de plof zou merken op 23 maart, maar het liep iets anders. De ontploffing van de eerste kadewand was tot in de wijde omgeving te horen en te voelen.

Plaatsmaken voor Nieuwe Sluis

De Middensluis wordt in delen opgeblazen om plaats te maken voor de Nieuwe Sluis. De harde knal bij het opblazen van de eerste kadewand heeft voor vertraging gezorgd voor de volgende ontploffing. Het opblazen van de tweede kadewand zou eind april plaatsvinden, maar het onderzoek naar de ontploffing van de eerste wand is nog niet afgerond.