Vóór de zomer duidelijkheid: gaat Delta Kenniscentrum door, of niet?

Als we er met de universiteiten van Utrecht en Wageningen niet uitkomen, gaan we op zoek naar andere partners voor het nieuwe Delta Kenniscentrum. Dat zei gedeputeerde Harry van der Maas (SGP) vrijdag in Provinciale Staten van Zeeland. Van der Maas reageerde daarmee op vragen van Statenlid Robèrt Brunke van Pro Zeeland, die zich zorgen maakt over de vele vertragingen in het project.
Proefopstelling OSK
Proefopstelling energiecentrale bij Oosterscheldekering © Omroep Zeeland
In eerste instantie had Brunke een motie ingediend, om de gedeputeerde ertoe te bewegen, klare wijn te schenken over het Delta Kenniscentrum, dat eigenlijk afgelopen februari al deels had moeten openen. Brunke wil weten wat er aan de hand is, nadat de deadline voor een definitief plan telkens opschuift. "Komt het Delta Kenniscentrum er nou nog of niet?" De gang van zaken doet het Pro Zeeland-Statenlid naar eigen zeggen denken aan het debacle met de marinierskazerne, die er na vele toezeggingen toch niet kwam.
Het Delta Kenniscentrum is een belangrijk onderdeel van het compensatiepakket Wind in de Zeilen, dat de gemiste marinierskazerne voor Zeeland goed moet maken. Het moet hét kennisinstituut in Nederland worden voor duurzame voedsel en energie en waterveiligheid. Er zijn zes onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten bij betrokken: University College Roosevelt, SCALDA, HZ University of Applied Sciences, Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek NIOZ (Texel, Yerseke).
Gedeputeerde Van der Maas snapt het ongeduld bij de Staten en geeft aan vóór het zomerreces duidelijkheid te geven. Met name met de universiteiten in Utrecht en Wageningen is er discussie over de lange termijn; wie betaalt wat, als de eerste tien jaar zijn verstreken. "De komende weken lopen opnieuw gesprekken", aldus Van der Maas. VVD-fractievoorzitter Kees Bierens vroeg Van der Maas wanneer zijn geduld met de besprekingen op is. "Ik ga u voor het zomerreces bijpraten, dus ik zou zo zeggen: vóór het zomerreces", antwoordde Van der Maas.

Nieuwe partners

Op de vraag wat er gebeurt als de zaak niet snel rondkomt of als de twee universiteiten afhaken, liet Van der Maas zich ontvallen dat Zeeland dan op zoek gaat naar nieuwe partners. Hij wilde geen antwoord geven op de vraag van Partij voor Zeeland-fractievoorzitter Francois Babijn, aan welke andere partner Van der Maas dan denkt.
Robèrt Brunke, Statenlid ProZeeland
Robèrt Brunke, Statenlid van Pro Zeeland, maakt zich zorgen over het Delta Kenniscentrum. Het duurt hem allemaal te lang. © Omroep Zeeland
Pro Zeeland ongerust over Delta Kenniscentrum
Het antwoord van Van der Maas lijkt een cruciaal moment in de totstandkoming van het Delta Kenniscentrum, omdat hij daarmee aangeeft dat de besprekingen met Utrecht en Wageningen wel eens definitief kunnen mislukken. Daarmee zou het universitaire, hooggeschoolde karakter van het Delta Kenniscentrum wellicht komen te vervallen, en daarmee de waarde van dit instituut als onderdeel van het compensatiepakket voor de marinierskazerne.

Andere academische partners

Na afloop van het debat in Provinciale Staten probeerde Van der Maas zijn uitlating te relativeren. 'Als er andere partners bijkomen, moeten dat ook academische partners zijn, dat moet!" Of hij daarmee de universiteit van Gent in gedachten heeft, waarmee al andere projecten lopen, wilde de gedeputeerde niet zeggen. Maar voor hem staat vast dat het Delta Kenniscentrum er hoe dan ook komt. "Het geld is er, dus het gaat door."
Gedeputeerde Harry van der Maas voor oude stadhuis Middelburg
Gedeputeerde Harry van der Maas (SGP) © Omroep Zeeland
Gedeputeerde Van der Maas blijft optimistisch over Delta Kenniscentrum
Brunke trok zijn eigen motie over het Delta Kenniscentrum vrijdag weer in. Hij vertrouwt op gedeputeerde Van der Maas, die in Provinciale Staten heeft toegezegd voor het zomerreces eind juli duidelijkheid te geven over de stand van zaken rond het Kenniscentrum.