Vakanties duurder door personeelstekort en oorlog in Oekraïne

Vakanties worden steeds duurder omdat hotels moeite hebben om voldoende personeel te vinden waardoor personeelskosten stijgen. Bovendien hebben ze te maken met hogere tarieven van leveranciers. Zo ook in Zeeland, zegt Floris Kloeg van Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen.
Vakanties duurder door personeelstekort en oorlog in Oekraïne
"Ik ben de hele dag bezig met het vergelijken van de tarieven van de concurrentie en de vraag naar kamers en hoe dat is ten opzichte van vorig jaar", zegt Kloeg. Een hotelkamer is in Zeeland momenteel gemiddeld zo'n tien procent duurder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, constateert Kloeg.

Energie veel duurder

De sector kampt momenteel met een personeelstekort. Daardoor stijgen de loonkosten. Daarnaast zijn door de oorlog in Oekraïne de tarieven van energie flink gestegen. "En van bijna elke leverancier hebben we wel een verhoging van de tarieven doorgekregen", zegt Laura Kloeg. Al die extra kosten worden dan weer deels doorberekend aan de vakantieganger.

Geen lege kamers

Toch leiden die hogere prijzen voor de consument vooralsnog niet tot lege kamers bij Hotel de Timmerfabriek. De gasten blijven ondanks de hogere prijzen gewoon komen. Op zich is dat wel te verklaren, stelt Laura Kloeg. De locatie aan de kust werkt in het voordeel van Zeeuwse hotels. Bovendien staat een vakantie na twee coronajaren bij veel Nederlanders hoog op het wensenlijstje. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme wil ruim tachtig procent van de Nederlanders op vakantie dit jaar. Vorig jaar was dat nog zeventig procent.
Impressie Timmerfabriek
Bij Hotel de Timmerfabriek in Vlissingen verwelkomen ze nog volop gasten ondanks de stijgende prijzen in de sector © Omroep Zeeland