Museumbezoekers gaan gratis op de foto onder toeziend oog van Michiel de Ruyter

Als Michiel de Ruyter met z'n hele gezin op de foto kan, dan kunnen onze bezoekers dat ook, moet het muZEEum in Vlissingen hebben gedacht. Daarom mochten bezoekers gisteren en vandaag gratis een gezinsfoto laten maken. En dat deden ze onder toeziend oog van niemand minder dan Michiel de Ruyter en zijn voltallige familie.
Deze bezoekers lieten een gezinsfoto maken in het muZEEum
Al ruim een week hangt het gezinsportret van Michiel de Ruyter op een prominente plek in het muZEEum. Het imposante doek van Juriaen Jacobsz is zo'n drie bij vier meter en is in 1662 gemaakt. De komende jaren is het doek in bruikleen gesteld door het Rijksmuseum. Voor het Vlissingse museum genoeg reden om extra bezoekers te trekken. "We zijn zo dolblij met dit schilderij dat we graag zo veel mogelijk mensen ermee willen laten kennismaken", vertelt museumvrijwilliger Kristine van Wechem.

Op de kiek

Bezoekers worden daarom dit weekend door een professionele fotograaf op de kiek gezet in de zaal waar ook het familieportret van Michiel de Ruyter hangt. Leah gaat vandaag samen met haar moeder op de foto: "Ik kom zelf uit Vlissingen en vind het een heel mooi moment om het op zo'n manier in een museum vast te leggen. Ik heb heel veel liefde voor mijn moeder en het is een mooie herinnering voor later. Ik ga de foto denk ik op m'n kamer ophangen."
Michiel de Ruyter muZEEum
Leah en haar moeder voor het familieportret van Michiel de Ruyter © Omroep Zeeland
Van Wechem legt uit dat families in de tijd van De Ruyter op een andere manier 'op de foto' gingen dan nu. "Toentertijd moest er een tijdje geposeerd worden en werden ook bepaalde houdingen vastgesteld. Er zat veel symboliek in, dus wie waar stond was belangrijk. Nu maak je een portret, je zegt klik en het is klaar en dan heb je het ook meteen. Toen moesten ze er echt een tijd op wachten."

Zitten of staan

Het was destijds gebruikelijk om zowel zittende als staande mensen in het familieportret te verwerken. "De belangrijkste mensen gingen zitten, dus Michiel de Ruyter en zijn derde vrouw Anna van Gelder zijn zittend geportretteerd. Die waren ook op leeftijd op dat moment. De mensen eromheen staan, dat is bewust. Iedereen had een bepaalde houding die zo afgesproken was."
Portret Michiel de Ruyter muZEEum
Bezoekers gaan op de foto met het familieportret van Michiel de Ruyter © Omroep Zeeland
De bezoekers van het muZEEum kunnen de foto's nadat ze ontwikkeld zijn op een later moment ophalen.