Tientallen Zeeuwse sporters leren over LHBTIQ+ op het sportveld

Tientallen sporters, politici en bestuurders verzamelden zich vanavond in de Goese schoolbanken om ervoor te zorgen dat alle LHBTIQ+'ers zich welkom voelen op het sportveld. Ze volgden een workshop over tolerantie. En dat is nodig, want op de sportvelden is die tolerantie vaak nog ver te zoeken: "Vooral bij teamsporten is het heel erg lastig. Vaak blijkt dat de machowereld, de kleedkamercultuur, voor veel sporters een reden is om niet te vertellen dat je niet hetero bent", vertelt Thijs Smeenk.
Dansers
De dansers van Body Action kwamen vandaag naar de workshop © Omroep Zeeland
Smeenk is vrijwilliger bij de John Blankenstein Foundation, een organisatie die zich inzet om de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de sport te bevorderen. Aan de hand van zijn eigen ervaringen breekt hij vanavond het ijs met de workshopdeelnemers. Voor hem was het niet makkelijk om uit de kast te komen. Uit voorzorg en angst voor negatieve reacties verliet hij zijn sportclub: "Het woord 'homo' is nog altijd het meest gebruikte scheldwoord op sportclubs."

Acceptatie bij mannenteams lastig

De acceptatie is volgens Smeenk vooral bij teams met mannelijke sporters lastig: "Vrouwen of meisjes praten er vaak makkelijker over. Bij mannelijke teamsporten ligt de acceptatie veel lager." Dat blijkt alleen al uit het feit dat toen de 17-jarige profvoetballer Jake Daniels vorige week openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, het nieuws de hele wereld overging.
Smeenk en zijn collega Stefan van Gijn willen vanavond een zaadje planten om de tolerantie op Zeeuwse sportclubs te vergroten. Dat doen ze door interactie te zoeken met het publiek. Al snel komen er verhalen los: "Ik ben hier vanavond voor mijn dochter. Zij valt op vrouwen en ik vind dat er op sportclubs meer gepraat moet worden over dit onderwerp", vertelt de voorzitter van een rugbyclub.
Ook Amber Aertssen uit Goes is bij de avond aanwezig. Ze danst bij Body Action en hoopt vanavond meer informatie te krijgen: "Binnen de danswereld wordt veel geaccepteerd. Wij accepteren in ieder geval iedereen. Maar je kunt altijd bijleren en het is fijn om er nog meer over te weten. Je weet niet met welke mensen je allemaal te maken krijgt, dus het is altijd fijn om overal van op de hoogte zijn."

Meer informatie is altijd welkom

Ze gaat met een tevreden gevoel naar huis als ze merkt dat ze op de goede weg is: "Ik hoop eruit te halen dat we al goed bezig zijn door iedereen te accepteren en dat we daar misschien nog wat meer achtergrondinformatie over kunnen krijgen."
John Blankenstein Foundation
Stefan van Gijn, Thijs Smeenk en Karin Blankenstein © Omroep Zeeland
De workshopdocenten geven de sportclubs tips mee om aan de acceptatie te werken. "Ga er in ieder geval met z'n allen over in gesprek", raadt Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation de trainers en bestuurders aan. "Spreek aan het begin van het seizoen bijvoorbeeld af: 'We gaan niet met het woord homo schelden, want iedereen is in ons team welkom."
Ook het ophangen van de regenboogvlag kan helpen. "Het geeft een signaal af dat de sportclub met het thema bezig is. Het ophangen van zo'n vlag maakt discussie los." Een rolmodel als Jake Daniels werkt natuurlijk ook. "Dat sterkt een jongere ook. 'Zie je wel, ik ben niet de enige.'"
Karin Blankenstein vertelt over inclusiviteit op het sportveld