Lang gekoesterd, eindelijk zo ver: minister Wiersma bezoekt gratis kinderopvang

De Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen vraagt er al tijden om: minister kom eens een kijkje nemen hoe wij dat hier geregeld hebben met gratis opvang. Vandaag is het zo ver minister Wiersma bezoekt de kinderopvang en onderwijsinstellingen in Zeeland.
Het staat in het regeerakkoord: na de ellende met de toeslagenaffaire moet kinderopvang gratis worden of in ieder geval een stuk goedkoper. Het plan is om dat vanaf 2025 in te voeren.

Twee dagen gratis

Zeeuws-Vlaanderen heeft niet gewacht op dat landelijk beleid. Sinds dit jaar loopt er een proef met gratis opvang van twee dagen. Die proef heeft twee doelen: gelijke kansen voor ieder kind en de concurrentie aangaan met gratis onderwijs en opvang in België.
Heikant, Eede en Sas van Gent zijn de locaties waar de proef loopt. Het aantal aanmeldingen liep na de invoering meteen op. Wiersma laat zich er vandaag over bijpraten bij kindcentrum Nobel in Hulst. Idee is ook dat hij de ervaringen die nu worden opgedaan in de regio meeneemt voor zijn plannen voor landelijk gratis opvang.
Hij is ook bijgepraat over een ander project: de Grenzeloze school. Dat met geld uit de regiodeal wordt betaald.
Reynaertcollege
Verder staat onder meer een bezoek aan het Reynaertcollege op het programma © Omroep Zeeland
Daarna staat een bezoek aan het Reynaertcollege in Hulst op het programma. Wiersma krijgt er uitleg over Inclusie. Dat is de naam voor een nieuwe vorm van samenwerking tussen speciaal onderwijs Argo en het Reynaertcollege, om meer leerlingen 'met een rugzakje' te laten meedraaien in het reguliere onderwijs.

Dure boten

Verder gaat hij richting de dure boten van Damen Yachting in Vlissingen. Hij spreekt met vmbo- techniekleerlingen van Nehalennia die er stage lopen en praat met hun opleiders.

Personeelstekort

Tegen de avond gaat Wiersma richting Nehalennia Kruisweg in Middelburg. Hij gaat leerlingen in de keuken helpen met de bereiding van het diner en spreekt hen over hun schoolervaringen.
Tijdens het diner praat hij met mensen van het samenwerkingsverband Regionaal Aanpak Personeelstekort over het personeelstekort in het onderwijs in Zeeland.