Oproep: help mee in de strijd tegen exoten als de reuzenberenklauw

De reuzenbalsemien en de reuzenberenklauw nemen langzaam de provincie over en dat is een groot probleem. Deze planten verdrukken de soorten die wél in onze provincie thuis horen. Sam Janse van Stichting Landschapsbeheer Zeeland roept daarom iedereen op om mee te helpen met de bestrijding van de invasieve exoten.
'Invasieve exoten' zijn planten die van origine niet in Nederland horen en worden - meestal per ongeluk - door de mens in het wild verspreid. "Deze planten hebben hier geen vijanden, dus krijgen vrij spel om te woekeren. Dat zorgt voor problemen in de natuur", zegt Janse. Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de provincie slaan daarom hun handen ineen om op te treden tegen de woekeraars.
Het is een hele lijst, maar de nadruk ligt vooral op de reuzenbalsemien en de reuzenberenklauw. Die laatste is beroemd en berucht omdat de plant bij aanraking voor ernstige brandwonden zorgt. "De lijst bestaat uit tientallen exoten, maar de prioriteit van de provincie ligt bij deze twee gevestigde namen", zegt Janse. "We gaan nu een hernieuwde poging doen om te kijken of we met succes kunnen strijden tegen de planten."
En dat wil de stichting doen door iedereen op te roepen om zich aan te melden als vrijwilliger, het gaat ons namelijk allemaal aan. Janse: "De exoten komen hier door menselijk handelen. Mensen kopen een leuk plantje in het tuincentrum, dat later weer in de groene bak of op de composthoop beland en zichzelf uiteindelijk weer verspreid."
Luister hier het gesprek met Sam Janse terug:
Nieuwe aanpak invasieve exoten
Ieder jaar komt het onderwerp onder de aandacht, maar het is ook ieder jaar weer nodig. Want alles door de gemeente laten oplossen kost enorm veel geld. Stichting Landschapsbeheer Zeeland biedt daarom ook cursussen om de exoten te herkennen en op een veilige manier te verwijderen. Aanmelden kan via hun website.
De reuzenberenklauw
De plant heeft klauwvormige bladeren en lijkt veel op de gewone berenklauw. De reuzenberenklauw is een meerjarige plant en kan binnen enkele jaren uitgroeien tot een plant van vier meter hoog. Terwijl de normale berenklauw vaak niet groter wordt dan anderhalve meter. De bladeren van de normale berenklauw zijn handvormig.
De reuzenberenklauw staat sinds 2017 op de lijst met exoten van de Europese Unie. Dat betekent dat het bestrijden van de plant verplicht is en dat het handelen in de plant verboden is. De plant is giftig en kan zwellingen en blaren veroorzaken die lijken op brandwonden. Als het in de ogen komt, kan het zelfs blindheid veroorzaken, dus het is van groot belang dat bij het verwijderen voorzorgsmaatregelen worden genomen. Een veiligheidsbril en beschermende kleding zijn vereisten. Let ook op bij huisdieren, want zij kunnen stikken in het sap van de plant.
De plant moet zo vaak mogelijk gemaaid worden omdat deze snel groeit, een plant kan minimaal drie maaibeurten overleven. Dus als de plek wordt vastgesteld moet deze meermaals behandeld worden.
De reuzenbalsemien
De reuzenbalsemien is een fleurige plant die voornamelijk te vinden is langs rivier- en beekoevers. Oorspronkelijk komt de plant uit de Himalaya. De bloem gaat maar één jaar mee, dus het is zaak om deze bloemen niet tot zaad te laten komen. De plant verspreidt zich snel en verjaagt naast de rest van de planten, ook dieren die langs het water leven. De plant kan tussen de halve meter en 2,5 meter hoog worden en is te herkennen aan zijn dikke, geribde stengels met brede knoppen. De scherpe, getande bladeren met rode punten en grote, rozewitte bloemen die van binnen gevlekt zijn.