Goudgele monumenten door heel Zeeland: hier liggen de 122 struikelstenen voor Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Na de plaatsing van de laatste zestien stenen op Walcheren liggen er verspreid door Zeeland 122 struikelstenen, één voor elke Joodse Zeeuw die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is vermoord. De Stichting Struikelstenen Zeeland heeft er zes jaar over gedaan om alle adressen te achterhalen en de geschiedenis van de slachtoffers voor zover mogelijk te weten te komen.
Struikelstenen in Terneuzen
Struikelstenen in Terneuzen © John Bosch
Op de website https://struikelstenenzeeland.nl/ zijn de verhalen, vaak ook met foto's van de volwassenen en kinderen erbij, terug lezen.

Plattegronden

De namen, adressen en jaartallen van alle slachtoffers vind je op onderstaande plattegronden. Ga met de muis over de steentjes voor de details. In Zierikzee en Middelburg liggen de stenen soms zo dicht bij elkaar dat je moet inzoomen.
Graphic niet te zien? Ga naar deze website.
Struikelstenen, ook wel Stolpersteine genoemd, zijn 10 bij 10 bij 10 centimeter, met een metalen plaatje erop. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de geestelijk vader. Sinds 1994 legt hij ze door heel Europa. Alle stenen komen uit het atelier van Demnig. In Zeeland houdt de Stichting Werkgroep Struikelstenen Zeeland, zich bezig met het leggen van de Stolpersteine.