Jochem Sprenger ontdekt zwarte bladzijde in zijn Zeeuwse familiegeschiedenis

Zeeland stond in de gouden eeuw te boek als slavernijprovincie, dat weet iedereen. Maar wat als je erachter komt dat je voorouders een grote rol hebben gespeeld in de slavenhandel? Jochem Sprenger kwam achter zijn duistere familiegeschiedenis nadat hij de podcast De Plantage Van Onze Voorouders hoorde. Hij ging vervolgens op onderzoek uit en vertelt hierover in de Zeeuwse Kamer.
Sprenger Domburg
De familie Sprenger bij het familiehuis in Domburg © Jochem Sprenger, familiearchief
Hij heeft altijd geweten dat de kans groot is dat zijn familie te maken had met de slavenhandel, maar dat het zo groot was had hij nooit kunnen verzinnen. Na het luisteren van de podcast van Maartje Duin besloot Sprenger zelf de proef op de som te nemen. Hij googelt de term 'slavernij + Sprenger' en hij krijgt direct resultaat. Zijn familie blijkt in de top vijf van hypotheekverstrekkers van plantages te staan.

Een familie vol patriciërs

Sprenger stamt af van een Zeeuws patriciërsgeslacht, dus de kans was altijd aanwezig dat zijn voorouders in de slavernij zaten. Nu heeft hij het dan ook zwart-op-wit en wil hij er meer over weten. Dagen spendeert hij in het Zeeuws Archief, waar hij veel brieven, dagboekaantekeningen en koopcontracten vindt. Pittige kost vindt hij zelf: "Zo kwam ik erachter dat boten met tot slaaf gemaakte mensen niet aanmeerden als de koers laag stond. Dat moet geen pretje geweest zijn, erg schokkend om dat tegen te komen." De 'branche' is ook niet zo lucratief als altijd gedacht wordt. "Het was niet winstgevend. Het interessante aan slavenhandel waren de nevenfuncties die je ermee kon krijgen, zoals een plek in het stadsbestuur."

Bevoorrechte positie

Het verhaal vertellen werd zijn persoonlijke missie. "Ik besef mij namelijk wat voor bevoorrechte positie ik heb omdat ik deze informatie over mijn familie heb. Tot slaaf gemaakte mensen kunnen hun familiegeschiedenis niet vertellen, omdat dat niet te traceren is. Daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid om de geschiedenis te delen en inzicht te geven hoe het destijds ging."
Het onderzoek van Sprenger is voor hem pas echt klaar als hij weet wat voor gevoel de handelaren bij het werk hadden. Dat is hij nog niet tegengekomen. "Wat bezielde hen? Waarom deden ze dit? Hadden ze twijfel? Wat was hun persoonlijke drijfveer? Ik hoop volgende zomer het onderzoek afgerond te hebben."
Luister hier het hele gesprek terug met Jochem Sprenger:
Jochem Sprenger dook in eigen familiegeschiedenis