Visser Lourens spot een bultrug voor Westkapelle: 'Zomaar in mijn achtertuin. Geweldig!'

Hij wist niet wat hij zag: visser Lourens Janisse had vanmorgen een ontmoeting met een bultrug, een kilometer of drie voor de kust van Westkapelle. Het dier is gezond, zeggen experts.
De bultrug sprong een aantal keer op uit het water:
Bultrug trakteert visser op show voor de kust van Westkapelle
"We hoorden hem eerst ontluchten", vertelt Janisse. "Dus zijn we dichterbij gaan kijken." De Westkapellaar was aan het vissen met een maat, in een klein rubberbootje. "Toen we ernaar toe gevaren waren, kwam hij steeds dichterbij."

Enthousiast

De walvis reageerde enthousiast. Hij maakte sprongen uit het water. Janisse en zijn vriend hadden alle tijd om filmpjes te maken, want het dier bleef een uur lang bij het rubberbootje in de buurt. "Op den duur zei ik tegen mijn maat: 'Ik ga wel een stukje verder, want we zijn vijf kilometer uit de kant en het water is koud.' Maar het leek niet gevaarlijk."
Een walvis zien is voor veel mensen een droom. "Ja, ik ben wel eens naar IJsland geweest", zegt Janisse. "Daar gingen we op walvissafari. Niks gezien natuurlijk. En nu zie ik er zomaar eentje in mijn achtertuin! Geweldig."

Gezonde indruk

Volgens Jaap van der Hiele van Reddings Team Zeedieren maakt de bultrug een gezonde indruk. "Bultruggen zijn de Noordzee aan het ontdekken", vertelt hij. "Een paar jaar geleden hadden we er eentje bij Vlissingen-Oost. En ook een keer eentje in de Oosterschelde. Ze kunnen goed zwemmen in ondiep water, dus deze bultrug is niet in gevaar."