Google Street View bestaat 15 jaar: deze Zeeuwse plekken ken je niet meer terug

Hoera! Google Street View blaast vandaag vijftien kaarsjes uit. Reden genoeg om zelf de Google-auto eens te pakken en te kijken welke Zeeuwse plaatsen de afgelopen jaren flink zijn veranderd. En dat is best bijzonder om te zien.
Google Street View auto
De auto van Google Street View © ANP

Kennedylaan Terneuzen

We beginnen onze reis in Terneuzen. Op de Kennedylaan om precies te zijn. Daar lag jarenlang een braakliggend terrein, waar niks mee gebeurde. Maar in 2017 was het dan eindelijk zover: er kwam een winkelcentrum.

Sluizen van Terneuzen

We blijven nog even in Terneuzen. In 2017 ging daar de schop in de oude Middensluis en werd er gestart met de bouw van de Nieuwe Sluis. En dat levert een ingrijpende verandering op in het Terneuzens landschap.

Bellamypark in Vlissingen

Vanaf de sluizen is het niet ver meer naar 'de overkant'. Ook op Walcheren is er de afgelopen vijftien jaar een hoop veranderd. We zetten het poppetje van Street View even bij het Bellamypark in Vlissingen. Op de meest recente foto's zien we een moderne, gezellige plek. Maar in 2009 zag dit er allemaal heel anders uit. Er staat zelfs nog een telefooncel!

Bomendijk zonder bomen

De Bomendijk in Nieuw- en Sint Joosland dankt zijn naam aan de bomen langs de weg. Maar wie hier al een tijdje niet is geweest, zal schrikken. Er staat geen boom meer overeind langs de weg. De bomen waren namelijk ziek en moesten gekapt worden.

De LUL in Middelburg

Natuurlijk moeten we ook even naar Middelburg, nu we toch op Walcheren zitten. We weten dat het lullig is om het nog eens aan te stippen, maar de lul-gebouwen zijn wel erg opvallend in de Middelburgse skyline. En ook op Street View is goed te zien wat de impact is van dit kunstwerkje.

Nieuwe woonwijk in Goes

We knallen de A58 - waar je vijftien jaar geleden nog 130 mocht rijden - over naar Goes. Daar is een hoop bijgebouwd. We zetten Google even stil bij de Goese Moerlaan. Daar is in een aantal jaar tijd een compleet nieuwe woonwijk uit de grond gestampt.

De N256 bij Zierikzee

We rijden met Google mee, een eiland verder. Als je vanaf de Zeelandbrug komt, duiken er ineens een aantal grote bedrijfspanden op. Die grijze blokkendozen stonden er nog niet toen de eerste auto van het Amerikaanse bedrijf voorbij reed. Deze panden zijn namelijk in 2013 gebouwd.

Winkelcentrum Tholen

Op de terugweg rijden we over Tholen. En daar is misschien wel de grootste verandering te zien. In 2010 was dit nog een bedrijventerrein, maar in 2018 is er een winkelcentrum gebouwd. We adviseren Google om zeker nog eens langs te rijden met hun wagen, want inmiddels is er nog veel meer te zien op deze plek.

Ook leuk

We sluiten af met een huis dat wel erg is veranderd. Dat huis staat bij Cadzand. In 2009 was het nog een normale woning, maar in 2022 is er toch iets heel bijzonders van gemaakt.

Zelf kijken?

Het is heel simpel om terug in de tijd te gaan in Street View. Ga naar Google Maps en zet je poppetje neer op de plek die je wilt zien. Dan zie je linksboven een menu met de straatnaam. Onderin dat menu zie je een klokje met een tekst daarnaast. Die zegt bijvoorbeeld Street View - maart 2022. Als je daarop klikt, zie je een tijdlijn. Ga dan naar het gewenste jaartal en klik op het vergrootglas.
In foto's ziet het er dan zo uit: