Scheuring in grootste oppositiepartij van Tholen

Binnen de raadsfractie van Algemeen Belang Tholen is een breuk ontstaan. George de Leeuw die tijdens de collegeonderhandelingen nog in beeld was als wethouder, stapt op. Hij begint voor zichzelf als "Lijst De Leeuw". Volgens de Smerdiekenaar zijn er geen inhoudelijke verschillen van inzicht, maar kan hij niet door een deur met de nieuwkomer in de fractie Ineke Schippers.
Kandidaten ABT
De kandidaten van ABT met links Ineke Schippers en daarnaast George de Leeuw © ABT
Volgens De Leeuw is er een werksfeer ontstaan die hij omschrijft als "incompabilité d'humeur". Hij wil niet zeggen wat er schort aan de relatie tussen hem en Schippers. "Dat is niet in het belang van ABT", aldus de voormalige nummer twee van de kandidatenlijst.
Fractievoorzitter Han van 't Hof heeft geprobeerd om te bemiddelen, maar dat sorteerde weinig effect. "Als karakters niet te verenigen zijn dan kunnen de deskundigen daar niks aan doen en Han van 't Hof al helemaal niet." Hij zegt het te betreuren dat De Leeuw zijn raadszetel meeneemt. "Maar ja, volgens de kieswet kan het."

Nuanceverschillen

Aan het beleid waar De Leeuw voor staat zal weinig veranderen nu hij als eenmansfractie gaat opereren. "Er zullen wel nuanceverschillen zijn, maar ik ben in de basis degene die het verkiezingsprogramma van Algemeen Belang Tholen heeft geschreven."
ABT was een van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij viel uiteindelijk af bij de collegevorming; de zittende coalitie ging door. ABT heeft door het vertrek van De Leeuw weer twee zetels, net als voor de verkiezingen.