Havenpersoneel niet meer gevoelig voor ronseltrucjes en dit is de reden
Ronselen in de haven: het is iets wat drugscriminelen maar wát graag doen. Ze willen vrachten cocaïne naar binnen smokkelen of toegang tot het haventerrein krijgen, maar om dat voor elkaar te krijgen hebben ze een ingang bij het havenpersoneel nodig. Om hier bewust van te zijn en weerbaarder te worden, krijgt het havenpersoneel een weerbaarheidscursus tegen deze ronseltrucjes.

Cursusleider Rens ziet het ronselen in de havens steeds meer toenemen: "Wanneer je in de haven werkt, ongeacht je functie, ben je kwetsbaar. Dat neemt absoluut toe. Dat zien we aan de cijfers. Om dan naïef te zeggen: 'dat zal ons niet overkomen', is geen optie."
Marc werkt bij havenbedrijf Kloosterboer en heeft inderdaad vaak het idee dat het ronselen in de havens een ver-van-zijn-bed-show is: "Maar ook hier gebeurt het." Het personeel wordt bijvoorbeeld benaderd via LinkedIn of Facebook of wordt op verjaardagen grondig ondervraagd.
Intimiderend of juist vleiend
Daarom worden de havenmedewerkers van Kloosterboer vandaag getraind om niet in ronseltrucjes te trappen: "Ronselaars gebruiken hun gedrag om iets voor elkaar te krijgen. Dus dan kun je denken aan intimideren of juist heel vleiend zijn. Er zijn veel verschillende manieren en ronselaars gaan behoorlijk ver", legt Rens uit. Met behulp van een VR-bril worden gebeurtenissen uit de praktijk nagebootst. Ook worden er ervaringen besproken en worden praktijksituaties geoefend met behulp van een acteur.
Luister hieronder een stukje van de cursus terug:
Rens probeert havenmedewerker Marc te ronselen
Na het afronden van de cursus weet het personeel hoe zij niet meer kunnen vallen voor de verleidingstechnieken van ronselaars: "Wat wij met de cursus voor elkaar proberen te krijgen is dat de haven zich heel goed realiseert dat één keer ergens in meegaan geen optie is. Eén keer even makkelijk geld pakken, zit er niet tussen. Vanaf dan wordt het eigenlijk alleen maar lastiger. Tot aan bedreigingen toe. Dat werkt ook ontwrichtend in je thuissituatie", legt Rens uit.

Marc werkt bij Kloosterboer en heeft de cursus vandaag volbracht. Hij is volgens Rens met vlag en wimpel geslaagd: "Marc bleef me aankijken, maar niet op een manier dat ik me uitgedaagd voelde. Zijn non-verbale communicatie was dus heel goed. Hij was kort, krachtig en duidelijk. Ik voelde geen ruimte meer en dat is het hele doel."