Ronéll heeft betere hardloopgenen dan moeder Nelli Cooman, ze hoopt het wereldrecord terug in de familie te krijgen

Max Verstappen rijdt wekelijks zijn vader Jos verder zijn schaduw in. En ook de carrière van Daley Blind mag je op z'n minst net zo succesvol noemen als die van zijn bekende vader Danny. Staat zo'n veelbelovende carrière ook Ronéll Rosier uit Nieuwerkerk te wachten? DNA-onderzoek toont in elk geval aan dat ze over betere sportgenen beschikt dan haar moeder. En dat is niemand minder dan het sprintkanon uit de jaren tachtig en negentig: Nelli Cooman, twee keer wereldkampioen, zes keer Europees kampioen, en vijftien keer Nederlands kampioen.
Ronéll Rosier treedt in de voetsporen van haar moeder Nelli Cooman
Dat het sprinttalent bij de 22-jarige Rosier door de aderen vloeit is wel duidelijk. Het is pas vier jaar geleden dat de Zeeuwse atlete de atletiekbaan op stapte. En nu al doet ze mee met de landelijke subtop. Ze begon op redelijk late leeftijd met hardlopen, voorheen deed Rosier wel aan tennis en hockey. Je zou anders verwachten als dochter van de voormalig wereldrecordhoudster op de 60 meter.
"Maar ik mocht van mijn moeder niet voor mijn zestiende op atletiek. Toch ging het uiteindelijk kriebelen. Toen ik achttien was zocht ik Henk Kraaijenhof op, de vroegere trainer van mijn moeder, om aan hem te vragen of ik eigenlijk dezelfde talenten heb als mijn moeder. Op het hockeyveld vonden ze me namelijk snel", vertelt Rosier.
Nellie Cooman en dochter Rosier Ronell
Nelli Cooman is trots op de atletiekcarrière van haar dochter Ronéll Rosier © Omroep Zeeland
De 22-jarige atlete onderging allerlei testen. Zo werd haar DNA onderzocht en moest ze sprongtesten en een loopje doen voor trainer Kraaijenhof. De uitkomst van de DNA-test was verrassend. Want de 'sportgenen' van Rosier bleken beter dan die van haar moeder. "Op papier dan. Het moet er natuurlijk ook nog wel uit komen."
Dat haar dochter nu in haar voetsporen treedt, daar moest Cooman aanvankelijk erg aan wennen. "Nu vind ik het hartstikke leuk, maar in het begin vond ik het verschrikkelijk. Ik vond atletiek namelijk zelf heel leuk, maar ik heb het wereldje niet als prettig ervaren toen ik nog sportte. Maar nu Ronéll ook wedstrijden loopt, ben ik wel heel erg trots op haar", vertelt Cooman.
Ik ben in elk geval heel trots op haar en ik word er heel emotioneel van als ze gelopen heeft.
Voormalig sprintkanon Nelli Cooman
Rosier wordt dus getraind door Henk Kraaijenhof. Daarnaast springt haar moeder bij als Kraaijenhof afwezig is. Cooman heeft zelf ook grote successen geboekt onder deze trainer. Ze is tweevoudig wereldkampioen en ze blonk uit op de 60 meter. In 1986 liep Cooman op deze afstand in een tijd van 7,00 seconden een wereldrecord. Dat wereldrecord werd pas in februari 1992 verbeterd, maar staat vandaag de dag nog steeds als Nederlands record in de boeken.

Overal en altijd een antwoord op

De 60 meter is ook de afstand waar Rosier goed in is. "Ik vind atletiek ook echt heel leuk. En natuurlijk is het heel bijzonder dat je moeder hetzelfde heeft meegemaakt. Ik kan tegen haar dan ook echt alles kwijt. Ze heeft overal en altijd een antwoord op."
Nelli Cooman geeft dochter Ronell tips
Nelli Cooman geeft dochter Ronéll tips © Omroep Zeeland
Cooman leeft intussen ontzettend mee met haar pijlsnelle dochter. "Ik vind het nog steeds heel spannend. Helemaal met wedstrijden. O... dan krijg ik weer buikpijn. Ik wil er dan eigenlijk niet bij zijn óf ik wil haar vooruitduwen om nog harder te gaan. Ik ben in elk geval heel trots op haar en ik word er heel emotioneel van als ze gelopen heeft", vertelt Cooman met een glimlach op haar gezicht.

Gezamenlijke droom

Trotsheid. Het straalt er vanaf als moeder haar dochter traint op de atletiekbaan. Rosier traint zes keer per week. In Zierikzee en in Amsterdam waar ze nog studeert. Naast de chemie tussen Rosier en Cooman is er ook een gezamenlijke droom. Rosier: "Mijn doelen zijn de Olympische Spelen van Parijs in 2024 en het wereldrecord van mama verbreken. Dit is al verbroken, maar dat het dan terugkomt in de familie."