Goedemorgen! Inbrekers voor de rechter, receptenfietsroutes en feest in Terneuzen

Goedemorgen Zeeuwse lezers! In dit artikel een voorpoefje van het Zeeuwse nieuws van vandaag. Want ondanks dat we met dit regenachtige weer misschien niet veel buiten willen zijn, gebeurt er wel een hele hoop in onze provincie. Moet of wil je wel de deur uit? Dat geeft niet: op onze app én sociale mediakanalen blijf je helemaal up-to-date en kun je ons de hele dag blijven volgen.
Sommigen móéten naar buiten in dit hondenweer
Sommigen móéten naar buiten in dit hondenweer © Ria Brasser
Oké. Over naar het nieuws van vandaag. In Middelburg moeten vandaag drie mannen voor de rechter verschijnen. Het gaat om een 23-jarige Middelburger, een 23-jarige man uit Budel en een 25-jarige man uit Luttelgeest. Zij worden verdacht van inbraak aan de Maasstraat in Middelburg en poging tot inbraak in een woning aan de IJsselstraat in dezelfde stad. Beide strafbare feiten gebeurden eind januari. De mannen moeten zich vandaag voor de rechter verantwoorden en het Openbaar Ministerie zal een straf eisen. De rechter doet twee weken later uitspraak.
Rechtbank Middelburg
Rechtbank Middelburg © Omroep Zeeland
Ook moet een 36-jarige Middelburgse vandaag voor de rechter verschijnen. De vrouw kreeg twee jaar geleden twee jaar celstraf opgelegd omdat ze een 26-jarige man doodstak. In februari eiste het Openbaar Ministerie verlening tbs tegen de vrouw. De dodelijke steekpartij vond plaats in het begeleid wonenproject Hof van Sint Pieter in Middelburg, waar 22 mensen wonen met psychiatrische problemen of ernstige verslavingen. De 32-jarige vrouw en het 26-jarige slachtoffer hadden een seksuele relatie met elkaar, maar kregen ruzie. De rechtbank kijkt vandaag naar de eis van het Openbaar Ministerie. Je leest vanmiddag meer over deze zaken op onze website en in de app.
Fietsen door Zeeland
Fietsen door Zeeland © Elvis Rademaker
Dan iets vrolijkers. Denk jij nou: die regen kan mij niets schelen, ik bin nie van suuker en ga dus wel gewoon naar buiten? Dan is dit iets voor jou. In West-Zeeuws-Vlaanderen begint vandaag iets nieuws: de receptenfietsroutes. Je kunt routes kiezen, die routes fietsen en ondertussen allerlei lokale ingrediënten verzamelen voor een echte Zeeuwse maaltijd. Voor de toeristen ook een plus: zij leren de streek goed kennen, op de fiets.

Eenzaamheid in verpleeghuizen

Bij WVO Zorg in Vlissingen start vandaag het e-learningtraject 'Grip op Eenzaamheid'. De zorgorganisatie wil hiermee de eenzaamheid onder ouderen binnen de verpleeghuizen beter en sneller herkennen en hierover met de ouderen in gesprek gaan. Het traject is ontwikkeld in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences, Movisie, GENERO, Hogeschool Rotterdam, Coalitie Erbij Rotterdam, Zorggroep Ter Weel, SVRZ en AWOZ.
Het stadhuis van Terneuzen
Het stadhuis van Terneuzen © Marcel Oele
We sluiten af met een feestje in Terneuzen. Het stadhuis bestaat namelijk vijftig jaar. En dat wordt gevierd: inwoners van Terneuzen die vijftig jaar worden in de maand mei en echtparen die vijftig jaar geleden in het stadhuis getrouwd zijn en nog in Terneuzen wonen zijn uitgenodigd voor een virtuele tentoonstelling met 360-graden foto's van prominente plekken in en rond het gebouw. Het dichtersgilde van de stad draagt daarnaast nog een gedicht voor én de genodigden kunnen een bijdrage leveren aan een kunstwerk in de hal van het stadhuis.
Regen op de ramen bij de stadshaven in Goes
Regen op de ramen bij de stadshaven in Goes © Erica van Leeuwen-de Bruijn

Het weer

Het is een wisselend bewolkte dag, met af en toe opklaringen, maar ook een paar buien. Die gaan mogelijk gepaard met onweer. Het is ook wat koeler: 16 tot 18 graden.