Na een flinke fietstocht je vingers aflikken bij Zeeuwse streekproducten: chef-kok komt met receptenfietsroutes

Een pannenkoek maken met melk uit een melktappunt, eieren van de polderwinkel en bloem van de molen. Klinkt goed toch? Je moet er alleen wel een stuk voor fietsen. Tenminste, als je meedoet aan een van de receptenfietsroutes in West-Zeeuws-Vlaanderen. Bedenker Marcin Beaufort vindt het een mooie manier om toeristen het mooie Zeeuws-Vlaamse landschap te laten zien én kennis te laten maken met streekproducten.
De molen in Schoondijke
De molen in Schoondijke, een punt op een van de routes © Adrie den Hamer
Marcin Beaufort is chef-kok en noemt zichzelf daarnaast culinair adviseur. Hij wil samen met de gemeente en andere partijen West-Zeeuws-Vlaanderen als foodregio op de kaart zetten. "De receptenfietsroute is een combinatie van wat er al is en wat ik zelf doe, de link was snel gelegd."

Van Retranchement naar Cadzand

Wie de route wil fietsen kan op de website bezoekwestzeeuwsvlaanderen.nl recepten opzoeken met de bijbehorende route. Als je bijvoorbeeld voor een pannenkoekroute kiest, word je voor bloem naar de molen van Retranchement gestuurd, melk kan gehaald worden bij het melktappunt in Nieuwvliet en eieren zijn te koop bij de bakkerij in Cadzand.
Wie de tocht maakt moet ruim twintig kilometer op de fiets zitten. Maar volgens Beaufort zien toeristen op die manier wel hoe mooi de polder is. "Eerst wat calorieën verbranden voordat je lekker aan de slag kan", vertelt hij in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker.

Meer routes in het verschiet

Momenteel kan er naast drie routes voor het maken van pannenkoeken ook gekozen worden voor een aspergeroute en een uiensoeproute. Maar Beaufort heeft meer plannen: "Ik heb nog wat achter de hand: een appeltaartroute, vissoeproute, stoverijroute en een hartige taartroute.
Beaufort denkt dat de route om meerdere redenen in de smaak valt. "Mensen willen ook weer weten waar het eten vandaan komt." Volgens de chef-kok zijn veel producten dicht bij huis te halen. "Waarom zou je die niet als eerste gebruiken voordat je het van ver weg haalt?"
Beaufort legt meer uit over de fietsroutes