Vrijwilligers gezocht voor tuintekentelling: waar zitten die beestjes precies?

Schouwen-Duiveland staat in de top vijf gemeentes van Nederland waar de meeste tekenbeten gemeld worden. Dat concludeert Tekenradar.nl, waar al tien jaar lang meldingen van tekenbeten worden verzameld. Opvallend is dat een derde van die tekenbeten in de tuin wordt opgelopen. Waar die teken precies zitten in de tuin, gaat Wageningen University nu uitzoeken. En daarvoor zijn ze op zoek naar vrijwilligers.
Teken teek
De teken worden in reageerbuisjes opgestuurd voor het onderzoek © Canva
"Teken in de tuin, dat is echt nog een black box", vertelt Arnold van Vliet van Wageningen University. "We vangen al tien jaar lang teken in bosgebieden, maar teken in de tuin hebben we nooit eerder onderzocht. Terwijl een derde van de tekenbeten die bij Tekenradar gemeld worden toch in de tuin worden opgelopen."

Met z'n tweeën teken tellen in de tuin

Om meer licht te schijnen op teken in tuinen, initieert de universiteit komende maand de tuintekentelling. "We zoeken zo'n dertig tuinen verspreid door heel het land, waarin teams van vrijwilligers - het is makkelijker om het met minstens twee mensen te doen - teken gaan zoeken. Je krijgt dan een kit toegestuurd met een witte doek, reageerbuisjes en een pincet. Met de doek ga je over verschillende hoeken in de tuin. Zo kunnen we kijken op welke plekken de teken precies zitten."
Tuin in Wemeldinge
Het onderzoek moet uitwijzen waar teken zich bevinden in de tuin © Rita Toering
Met het onderzoek probeert de universiteit verschillende vragen te beantwoorden: waar zitten de teken precies? In het gras? Of juist in tussen de bloembedden? Komen ze vooral voor in tuinen vlakbij natuurgebieden? Of ook in de stadstuinen? "Door hier onderzoek naar te doen hopen we ook iets te kunnen zeggen over het inperken van de tekenpopulatie", legt Van Vliet uit. "Bijvoorbeeld door je gras regelmatig te maaien."

Kop van Schouwen en Renesse zijn hotspots

Op Schouwen-Duiveland zijn de meldingen van tekenbeten geconcentreerd rond de Kop van Schouwen en Renesse. "Vanwege het duingebied daar is het wel logisch dat je veel tekenbeten hebt. Maar ook in de tuinen, is het aantal meldingen daar hoog. Terwijl in het landbouwgebied vrijwel geen meldingen worden gedaan. Maar daar staan dan ook niet zoveel huizen", voegt Van Vliet toe.
Duinen Westenschouwen
Vanwege het duinlandschap, is het logisch dat op de Kop van Schouwen veel tekenbeten voorkomen © Lydia Haze
In totaal werden er de afgelopen tien jaar 416 tekenbeten gemeld die in tuinen op Schouwen-Duiveland zijn opgelopen. "Dat is 2,2 procent van het totale aantal in Nederland. Dat is echt best veel", zegt Van Vliet. Zowel absoluut als relatief is het aantal meldingen hoog. "Dat kan ook komen door het aantal toeristen", zegt Van Vliet. "Die zitten natuurlijk ook veel in de tuin, als ze in een huisje zitten. Maar ons onderzoek moet dit soort zaken uitwijzen."
Wie mee wil helpen met het onderzoek, kan zich tot 29 mei aanmelden bij Tuintekentelling.