Willy en Saria eerste bruidspaar in het stadhuis van Terneuzen: 'Het was een grote gok'

Vijftig jaar geleden stonden ze hier ook. Gespannen, zenuwachtig en als proefkonijn. Want Willy en Saria Naeye uit Terneuzen waren het eerste koppel dat in het stadhuis van Terneuzen trouwde: "Ik denk dat iedereen die trouwt het spannend vindt, maar voor ons was het nog net iets spannender omdat wij het stadhuis toen nog helemaal niet kenden."
Dick en Ans de Pooter-Meijs vertellen over de bouw van het stadhuis
Nu, vijftig jaar na die grote dag, zijn ze er weer en halen ze herinneringen op: "We werden net verrast met een stukje film waarop alle gasten van onze bruiloft te zien waren. Velen van hen waren niet meer in ons midden." Saria herinnert zich vooral de stadhuistrap waarop hun trouwfoto's zijn gemaakt: "Ik vond het geweldig om foto's te maken op de trap. Het zijn prachtige trouwfoto's geworden. Dat heeft op mij altijd het meeste indruk gemaakt."
Willy en Saria
Willy en Saria Naeye © Omroep Zeeland
Destijds hadden ze geen idee waar ze aan begonnen: "Vooraf zijn wij hier niet geweest. Het was eigenlijk een grote gok." Het bleek een goede gok. Zowel van de trouwlocatie als van het huwelijk hebben Willy en Saria geen spijt: "De gok heeft goed uitgepakt. We staan hier nog met z'n tweeën", zegt Willy. Saria vult hem aan: "Je doet het samen. We hebben samen een heel hecht gezin. We hebben het heel goed met elkaar."
Het markante stadhuis van Terneuzen, ontworpen door architect Jaap Bakema, is jarig: het bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid van die verjaardag organiseert de gemeente allerlei activiteiten. Stellen die vijftig jaar geleden getrouwd zijn en in de gemeente wonen, werden vandaag uitgenodigd voor een rondleiding door het betonnen gebouw.
Ook Rinus en Gerda Dekker uit Zaamslag zijn dit jaar vijftig jaar getrouwd. Zij trouwden niet in het Terneuzense stadhuis, maar zijn als inwoners van de gemeente Terneuzen wel uitgenodigd om hun jubileum te vieren. Ze zijn er niet rouwig om dat zij niet in het betonnen gebouw zijn getrouwd: "Nou nee hoor. In het begin vond ik het gebouw niet zo mooi. Ik vond het een beetje een betonnen kolos. Dan stond het hier ook heel kaal te zijn. Maar doordat andere mensen er toch wel anders over dachten en ik er meer informatie over heb gekregen, ben ik het steeds mooier gaan vinden", vertelt Gerda.
Stadhuis Terneuzen
Het jarige stadhuis in Terneuzen © Omroep Zeeland
Ook haar echtgenoot heeft nu meer begrip voor het gebouw: "Vijftig jaar geleden wist ik niet wat het voorstelde. Nu weet ik ondertussen dat het een schip is." Toch betekent dat niet dat hij het gebouw een schoonheid vindt: "Mooi, mooi, ik vind het nog niet zo mooi. Het is wel bijzónder."
Rinus en Gerda Dekker
Rinus en Gerda Dekker zijn vijftig jaar getrouwd © Omroep Zeeland
Naast de bruidsparen waren ook dichters en 50-jarigen uitgenodigd om vandaag het stadhuis te eren. Het komende jubileumjaar zal het stadhuis openen tijdens Open Monumentendag, komt er een virtuele tentoonstelling met 360-graden foto's van prominente plekken in en rond het gebouw en zal er een bord voor het stadhuis komen met informatie over de architect, de bouwstijl en het brutalisme rond het gebouw.