Tien Zeeuwse gemeenten blijven achterlopen met huisvesten statushouders

88 statushouders zijn in Zeeland nog op zoek naar een woning. En daar hadden de Zeeuwse gemeenten voor moeten zorgen. Tien gemeenten moeten voor 1 juli de huizen regelen, maar vooralsnog is dat niet gelukt, blijkt uit de laatste cijfers van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Alleen de gemeenten Borsele en Kapelle hebben meer asielzoekers met een verblijfsvergunning gehuisvest dan van de gemeente werd gevraagd. De gemeente Tholen heeft precies genoeg mensen een woning gegeven.
Vluchteling Imad in zijn huis
Deze statushouder kreeg in 2016 een huis in Middelburg © Omroep Zeeland
Het laatste half jaar van 2021 moest Kapelle acht asielzoekers een huis bieden. Dat werden er uiteindelijk 25. Drie keer zo veel als gevraagd. Bij Borsele was het eentje meer en Tholen huisvestte er precies genoeg. "We hebben een aantal gezinsherenigingen gehad. Als een vrouw met vijf kinderen overkomt, dan loopt het snel op. Wij ervaren verder dezelfde problemen als andere gemeenten. Nieuwe huizen vinden is moeilijk", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Alle gemeenten in Nederland krijgen een zogenoemde taakstelling vanuit het Rijk. Zij moeten voor asielzoekers met een verblijfsvergunning een huis regelen. Als iemand een verblijfsvergunning krijgt, koppelt het COA de asielzoekers aan een gemeente in Nederland. "Het kan dus goed zijn dat iemand uit het azc in Den Helder in een Zeeuwse gemeente terechtkomt", legt Timo Waarsenburg van het COA uit.
Om te bepalen welke gemeente bij iemand past kijkt het COA naar verschillende zaken: de grootte van het gezin, land van herkomst, werkervaring, bijzonderheden over de gezinshereniging, plannen voor de toekomst. Gemeenten hebben na het koppelen volgens het COA tien weken de tijd om woonruimte te vinden. Maar dat duurt op dit moment vaak langer, omdat er te weinig woningen zijn.
Verschillende gemeenten - en dan met name waar de grote steden gevestigd zijn - lijken te worstelen met het vinden van een huis. Zo moeten Vlissingen en Terneuzen nog ieder een woning bieden aan 22 asielzoekers, Middelburg nog aan 19 mensen. En volgens de cijfers van het COA loopt ook Veere achter tot wat er gevraagd is: twintig asielzoekers wachten daar nog op een huis. In een reactie zegt de gemeente dat die achterstand inmiddels weggewerkt is en ze twee extra plaatsen hebben gerealiseerd.

Krapte op de woningmarkt

De krapte op de woningmarkt kan als één van de oorzaken worden gezien, maar de afgelopen jaren gaven verschillende gemeenten ook al aan dat het COA niet altijd genoeg statushouders levert. Dus dan zijn de woningen er wel, maar de mensen niet.