Zeeuws meisje boegbeeld op Zeeuwse boot tijdens Canal Pride

Tijdens de Canal Pride in Utrecht volgende week zaterdag vaart er voor het eerst een Zeeuwse boot mee, met een dragqueen in een op de Zeeuwse klederdracht gebaseerde jurk. Het kostuum is gemaakt door ontwerper Gerda Knuivers uit Kats.

Glanzende uienzakken

De jurk moest opvallend zijn en over de top zoals dat hoort bij drag, maar niet te veel, want het moest ook mooi zijn en de Zeeuwse klederdracht eer aan doen. De rok is gemaakt van glanzende oranje uienzakken met gouden opdruk, het lijfje is blauw met een glinsterend beukje.
Knuivers legt uit wat ze heeft gemaakt:
Hoe je van een Zeeuws meisje een dragqueen maakt
Hoewel Gerda Knuivers al decennia in Kats woont liggen haar roots in de Noordoostpolder. Op de markt van Emmeloord zag ze als klein meisje vrouwen in Urker en Staphorster dracht en raakte gefascineerd door de pracht en praal van de kostuums. In haar ontwerpen zie je vaak onderdelen van die folklore terug. Ze maakt kostuums voor theater, dans, opera en filmproducties.
Shocking Blue-beukje
De uienzakken die ze ooit van een boer kreeg vormen de basis voor het kostuum van het Zeeuws meisje op de Pride. Het blauwe fluweel van het bovenstuk gebruikte ze ooit voor een jas voor Mariska Veres van de band Shocking Blue. De enorme kap die model Derk gaat dragen tijdens de botenparade is gemaakt door collega-ontwerper Eva Arends en de uitvergrote spiegels uit de Walcherse dracht komen van de hand van edelsmid Bert van Wijk uit Middelburg.
Dragqueen Derk in 'Zeeuwse dracht'
De boot met daarop de Zeeuwse dragqueen zal dit jaar ook in Amsterdam meevaren tijdens de Gay Pride op 6 augustus. De Zeeuwse boot vaart in Utrecht en Amsterdam ook mee om de landelijke roze zaterdag in Goes in 2023 te promoten.