Goedemorgen! PFAS-onderzoek, stoomtrein en eindexamens

Goedemorgen Zeeuwse lezers! Zijn er Zeeuwse stagiaires onder ons? Houd er dan rekening mee dat je vandaag lekker in de watten gelegd kunt worden. Het is namelijk de Dag van de Stagiair. Daarnaast is iedereen vast wel eens stagiair geweest, dus laten we allemaal genieten van een nieuwe dag vol nieuws en actualiteiten in Zeeland. Een voorproefje van het nieuws van vandaag vind je in dit artikel.
De Westerschelde bij Vlissingen
De Westerschelde bij Vlissingen © Jan Berghout
Het RIVM heeft op verzoek van de provincie Zeeland onderzoek gedaan naar PFAS-waarden in eten dat uit de Westerschelde komt. Hier lees je bij ons wat er uit dat onderzoek is gekomen.
Ook is het vandaag tijd voor een feestje! De examens zijn, los van het vak Spaans, afgelopen! Vanmiddag zullen de laatste leerlingen nog zwoegend, zwetend en pennenklikkend in de gymzalen zitten, maar daarna is het tijd voor zomervakantie. Heb je je koffers al gepakt en jouw vliegticket of busreis naar de Spaanse kust al geboekt?
Voor examenleerlingen, mits er geen herexamens aan te pas komen, is het bijna tijd voor zomervakantie
Voor examenleerlingen, mits er geen herexamens aan te pas komen, is het bijna tijd voor zomervakantie © Anne-Marie van Iersel
En dan is er nóg een feestje te vieren vandaag. Google Streetview is vandaag jarig en blaast vijftien kaarsjes uit. Je kent Google Streetview vast wel, dat programma waar je een route op kunt zoeken, maar tegenwoordig ook met een poppetje rond kunt lopen over de hele wereld. Natuurlijk is de verjaardag niet per se Zeeuws nieuws, maar, wij hebben vandaag speciaal voor jou Zeeuwse plaatsen opgezocht die de afgelopen jaren compleet veranderd zijn. Want vijftien jaar geleden reed de auto van Google al rond door onze Zeeuwse wijken. Toen zag het er alleen net effe anders uit. Later meer op onze website en sociale mediakanalen.
De auto van Google Streetview die rondrijdt om beelden te maken van de straten
De auto van Google Streetview die rondrijdt om beelden te maken van de straten © ANP
En dan even wat anders: ben je fan van treinen? Dan moet je zeker even een kijkje in Goes nemen vandaag. Om 12.30 uur komt daar namelijk een stoomtrein aan, helemaal vanuit Rotterdam. Het is een trein uit 1952. Kun je niet vandaag? Dan niet getreurd, de trein blijft tot en met 28 mei staan bij Stichting Stoomtrein Goes - Borsele.
Dreigende wolken boven de zee bij Valkenisse
Dreigende wolken boven de zee bij Valkenisse © Lena Schreijenberg

Het weer

Er zijn vanochtend flinke zonnige perioden en het is redelijk rustig, in de kustgebieden is kans op een enkele bui. Vanmiddag komt er wat meer bewolking en in de namiddag en vanavond is er vanuit het westen kans op wat regen. Dan komt er ook een vrij krachtige tot krachtige harde zuidwestenwind te staan, maximumtemperatuur vanmiddag van 16 tot 18 graden.