Primeur voor Zeeland, Waterdunen grootste kraamkamer voor de stern

In natuurgebied Waterdunen zijn ruim 7.000 stern paartjes neergestreken om te broeden. Daarmee is het de grootste kolonie van Nederland en één van de grootste in Europa.
Stern in Yerseke Moer
In Waterdunen leven op dit moment meer koppels van verwacht © Hans Huvers
Deze week heeft Bureau Waardenburg met een drone de vogels geteld. Tot grote verrassing bleek de groep iets groter dan verwacht; ruim 7.000 koppels leven momenteel in het natuurgebied. Zij broeden hier en trekken vervolgens weer verder.
Fred Schenk van het Zeeuwse Landschap noemt het aantal "voor Zeeuwse begrippen hoog". Volgens Schenk zitten er gemiddeld in het zuidelijke Deltagebied zes- tot zevenduizend paar, verspreid over meerdere broedlocaties in de hele provincie. Nu zit dat aantal alleen al in Waterdunen.

Ideale omstandigheden

Schenk verklaart dat door de omstandigheden in Waterdunen die ideaal zijn om te broeden. "Ze broeden daar op eilanden waar ze geen last hebben van grondpredatoren zoals de vos. De vogels eten vis uit de Noordzee, dat is dichtbij. En de mens is ook geen stoorzender daar." Ook klimatologisch is Waterdunen interessant. "De locatie is binnendijks, het water staat er laag en het is meer beschut. Ideale omstandigheden voor de watervogel dus", zegt Schenk.
stern Waterdunen
Het is druk in het natuurgebied Waterdunen © Zeeuws Landschap
Na het broedseizoen vertrekken de vogels, via de kust van Nederland, Duitsland, Denemarken en Engeland, naar het zuiden om te overwinteren. De stern doet dit het liefst in West-Afrika. Schenk: "Zie dit als een soort verkenning, dit gedrag kan met de koloniekeuze van het volgende broedseizoen te maken hebben."

'Realityshow'

Sinds vorig jaar is het broedgebied in Waterdunen te bekijken via een livestream. Dag en nacht staat daar een natuurcamera aan zodat de vogels niet gestoord worden. De camera werkt op zonne-energie en kan op afstand worden bediend. De onderzoekers kunnen aan de kleurringen aan de poten van de vogels zien waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn.