524 meter aan provinciale archieven beschikbaar: 'Het gaat over ons'
Welke rol speelde de provincie tijdens de Watersnoodramp? Hoe werd de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog georganiseerd? En op welke manier stimuleerde de provincie het toerisme, toen dat nog in de kinderschoenen stond? Antwoorden op die vragen kan je vinden in het Zeeuws Archief, nu zo'n 524 strekkende meter - dat is meer dan vijf keer de Lange Jan - aan documenten van de provincie daar te bekijken zijn.
Benieuwd wat voor documenten je dan zoal tegen kan komen? Bekijk het hier:
525 meter aan archief: een (hele kleine) greep uit het Zeeuws Archief
"Deze archieven vertellen de verhalen van de hele jonge geschiedenis van onze provincie, van 1950 tot 1991", vertelt archivaris Hanneke van Aalst. "Ze laten zien hoe het komt dat de provincie eruitziet zoals 'ie er nu uitziet."
Sms'jes van Rutte
Het is belangrijk dat de documenten van het provinciebestuur bewaard blijven én in te zien zijn. "Het gaat over ons, het gaat over jou en mij. Maar er is nog een reden: dankzij de archieven is het ook mogelijk om de macht te controleren. En dat is een heel actueel onderwerp", zegt Van Aalst. "Een paar jaar geleden hadden we het bonnetje van Teeven, nu de gewiste sms'jes van Rutte. Als informatie niet bewaard wordt, kan het niet gecontroleerd worden."

De inhoud van de stukken die nu toegevoegd zijn aan het archief is zeer divers. De stukken die vertellen over de Watersnoodramp zijn bijvoorbeeld heel bijzonder, vertelt Van Aalst. "Ik stel me voor dat de telefoon bij de provincie toen roodgloeiend stond. Daar kwamen de berichten binnen van dijken die door dreigden te breken, maar ook de aanbiedingen voor hulp. Dat levert wel indrukwekkende verhalen op."
"Maar ook stukken over onderwerpen als woningbouw. Dat klinkt heel saai, maar laatst besteedde Omroep Zeeland nog aandacht aan de geschenkwoningen die vanuit Scandinavië en Oostenrijk aan Nederland werden geschonken na de Watersnoodramp. Hoe werkte dat? Wie had er recht op zo'n woning? Dat staat allemaal in die archieven."
Wie geïnteresseerd is, kan de archieven inzien in het Zeeuws Archief, want de documenten zijn niet gedigitaliseerd.