RIVM: Vervuilde grond zeedijk Perkpolder levert geen gezondheidsrisico's voor omwonenden op

Stoffen uit thermisch gereinigde grond (TGG) in de zeedijk bij Perkpolder zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het is veilig om op de dijk te wandelen of bij de dijk te zwemmen. Wel vindt het RIVM dat er te weinig aandacht geweest is voor de zorgen van omwonenden.
Grond perkpolderGrond perkpolder
Bij de aanleg van de nieuwe zeedijk is thermisch gereinigde grond gebruikt © omroep zeeland
Bij de aanleg van de nieuwe zeedijk in 2015 is gebruik gemaakt van grond die onder hoge temperaturen is verhit, om zo eventuele schadelijke stoffen eruit te halen. Omwonenden maakten zich daar grote zorgen over. Volgens het RIVM zijn de concentraties van schadelijke stoffen in de grond zo laag dat ze geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren, ook niet op lange termijn. Tijdens de aanleg van de dijk is ook de bodemkwaliteit van moestuinen en weilanden niet slechter geworden door zand dat van de dijk waaide.

Toch vervuiling, maar niet door aanleg zeedijk

Geen vervuiling door de grond die bij de aanleg van de dijk is gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat er geen vervuiling is in het gebied. Er zijn stoffen aangetroffen die risico's voor gezondheid of omgeving kunnen geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om PFAS, dioxines en arseen. Waarschijnlijk zijn deze stoffen afkomstig uit de Westerschelde.

Negatieve beeldvorming

Uit het rapport blijkt dat omwonenden zich zorgen maken over langetermijn effecten van vervuiling. Waarschijnlijk hangt de onrust samen met andere ontwikkelingen in het gebied. Bewoners vinden dat ze te weinig betrokken worden door de gemeente Hulst en Rijkswaterstaat en voelen zich niet serieus genomen. Het RIVM raadt daarom aan de communicatie te verbeteren: heldere en eerlijke informatie geven en zaken die misgaan erkennen.