Oekraïners vinden in kleine gemeenten vaker onderdak

Het zijn de kleine Zeeuwse gemeenten die verhoudingsgewijs het hardste lopen om Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. Dat blijkt uit de nieuwe Zeeuwse cijfers, waarmee ook een heel recente schatting van de particuliere opvang kan worden gemaakt.
Goes vlag Oekraïne
Goes vlagt voor Oekraïne. © Cornelia Douw
Als je kijkt naar het inwonertal gaan Tholen en Noord-Beveland aan kop: ze vangen 9,5 Oekraïners op per 1000 inwoners. Zowel in gemeentelijke accommodaties als bij particulieren. Onderaan de ranglijst staat Middelburg. Per duizend Middelburgers wordt 1,8 Oekraïner onderdak geboden. Vlissingen en Terneuzen scoren slechts ietsje beter dan Middelburg.
Sluis en Schouwen-Duiveland bieden wel veel accommodatie aan, maar daar wordt (nog) geen gebruik van gemaakt.
De blauwe staven geven de gemeentelijke opvang weer. Daarin verblijven op dit moment 1.026 Oekraïners, dus 27 meer dan afgelopen weekend. De gemeente Tholen heeft absoluut en relatief de meeste opvang: namelijk 165 mensen, dat wil zeggen 6,3 Oekraïner op iedere duizend Tholenaren.
Van iedere gemeente is ook bekend hoeveel vluchtelingen staan ingeschreven als inwoner van die gemeente. Op basis daarvan kan berekend worden hoeveel mensen kennelijk bij particulieren onderdak hebben gevonden. Dat zijn de gele staven. Op Tholen zijn dat er nog eens 83, dus 3,2 per duizend inwoners. Omdat het kleine Noord-Beveland eveneens veel particuliere opvangadressen heeft, scoort ook die gemeente hoog qua totaal.

Schouwen-Duiveland

Op Schouwen-Duiveland zijn op dit moment 138 officiële opvangplaaten beschikbaar, maar daar verblijven slechts 8 Oekraïners. Bij particulieren wonen er veel meer: 182 mensen. Dat is 5,6 promille van de Schouwse bevolking. Ook Sluis heeft op dit moment een forse overcapaciteit.

Uitbreiding

Enkele Zeeuwse gemeenten werken aan een uitbreiding van de capaciteit. Middelburg wil over vier weken de huidige 35 beschikbare plaatsen aangevuld hebben tot 83 in totaal. Terneuzen heeft het plan om van 91 bedden naar 135 bedden te gaan.