GGD: Zeeland is klaar voor nieuwe coronagolf, maar werven van personeel kan een probleem worden

Zeeland is goed voorbereid op een nieuwe coronagolf. Dat zegt de GGD Zeeland, in reactie op de recente kritiek dat de voorbereidingen landelijk te wensen overlaten.
Is de GGD Zeeland klaar voor een nieuwe coronagolf? De GGD denkt zelf van wel
In sommige landen, zoals Amerika, is een nieuwe golf gaande (zie kader), maar Ilona Schinkelshoek, projectmanager Covid-19 van de GGD Zeeland, verwacht niet dat er nu al een opleving komt van het virus. "We verwachten dat het hier, mede vanwege het seizoenseffect, de komende tijd relatief rustig zal blijven."

In herfst toename verwacht

Wel verwacht Schinkelshoek dat het aantal besmettingen in de herfst ook hier kan gaan toenemen. "Dan ben je ook weer enkele maanden verder, dan is de opgedane immuniteit afgenomen en wie weet welke variant er dan rondgaat. Bovendien heb je dan het seizoenseffect tegen."
Dat er onder meer in de Verenigde Staten nu wel een nieuwe coronagolf is en in Nederland (nog) niet, komt voor een deel doordat er in Amerika minder immuniteit is opgebouwd tegen de subvariant van het coronavirus, die daar nu rondgaat. Zolang het virus echter wereldwijd rond blijft gaan, lijkt het een kwestie van tijd tot er een variant komt, die de hier opgedane immuniteit omzeilt en ook hier voor een nieuwe opleving zorgt.
Wanneer het virus inderdaad ook hier weer een nieuwe golf besmettingen veroorzaakt, is de Zeeuwse GGD er volgens Schinkelshoek in ieder geval klaar voor. "We hebben alles zó afgeschaald dat we heel snel weer terug op kunnen schalen."

Basisinfrastructuur overeind gehouden

De GGD Zeeland heeft de basisinfrastructuur overeind gehouden, met zeven locaties waar geprikt en getest kan worden, verspreid over de provincie. Op die locaties wordt nu wel minder personeel ingezet en ook de openingstijden zijn beperkt.
Als het nodig is kan de GGD Zeeland, volgens Schinkelshoek, relatief eenvoudig weer opschalen door meer personeel op de bestaande locaties in te zetten en de openingstijden te verruimen. Maar het vinden van nieuw personeel zou weleens een struikelblok kunnen worden.

Personeelstekort

De vorige keren dat er snel opgeschaald moest worden, was er sprake van een lockdown. Daardoor zaten veel beroepsgroepen noodgedwongen thuis, wat het vinden van personeel relatief eenvoudig maakte. Wanneer er een nieuwe golf komt zónder lockdown, maakt dat het vinden van nieuw personeel iets moeilijker. Zeker in een periode waarin er sowieso op veel plekken een personeelstekort is.
Toch verwacht de GGD de klus ook nu weer te kunnen klaren. "We hebben eerder heel snel kunnen opschalen en we verwachten dat dit najaar, als dat nodig is, weer te kunnen", aldus Schinkelshoek.