Eric vliegt met zijn antieke zweefvliegtuig over Axel: 'Het mooiste uitzicht dat je kunt hebben'

Op het zweefvliegveld in Axel lijkt de tijd even stil te hebben gestaan. Zo'n 22 historische zweefvliegtuigen uit heel het land zijn daar voor de komende dagen neergestreken. De toestellen gaan één voor één de lucht in, de een nog ouder dan de ander.
Historische zweefvliegtuigen strijken neer in Axel
Een van die bijzondere modellen die de komende dagen boven Axel en omstreken vliegt is een Engelse tweezitter uit 1947. Het is een bijzonder vliegtuig omdat twee personen naast elkaar kunnen zitten en er zit geen kap op.
Het vliegtuig is van Eric Munk uit Zwolle. Hij heeft hem samen met vrienden opgeknapt. Voor hem maakt 'het oude' het vliegen extra bijzonder. "Het heeft iets charmants. Het ruikt anders, het vliegt anders, het gedraagt zich anders. Het heeft een zekere rust. Het is niet zo gehaast," aldus de piloot.

Zoveel verschillende landschappen door elkaar

Ook het vliegen boven de provincie Zeeland is volgens hem bijzonder. "Het is het mooiste uitzicht dat je kunt hebben. Veel verschillende landschappen door elkaar, dat zie je nergens anders in Nederland. Dus ja, een schitterende plek."
En dat ziet er zo uit:
Twee keer in het jaar komen de leden van de Vereniging Historische Zweefvliegtuigen in deze samenstelling bij elkaar. Om samen te vliegen en de toestellen van elkaar te bewonderen. Dit jaar is Axel als locatie uitgekozen.
De oude vliegtuigen zijn daar nog tot en met zondag te bewonderen. In de ochtend worden de toestellen in orde gemaakt, zodat er in de middag mee gevlogen kan worden.