Twee zussen in een 'mannensport', Naomi en Manon doen aan tractor pulling

Als kleine meisjes kwamen ze door hun vader in aanraking met de sport: tractor pulling. Manon (28) en Naomi (20) Kools uit IJzendijke rijden van mei tot september verschillende wedstrijden op zware tractoren met duizenden kilo's gewicht al slepend achter zich.
Naomi en Manon Kools trekkertrek
Naomi (links) met haar zus Manon (rechts) © Team Kools
Het seizoen voor de wedstrijden tractor pulling is begonnen en dat betekent dat de dames aan de bak moeten. Op 14 mei hadden ze hun eerste wedstrijd met 'Team Kools' al willen rijden, maar de verhuizing naar IJzendijke gooide roet in het eten. "We waren heel druk, dus moesten de eerste aan ons voorbij laten gaan. Maar vanavond kunnen we echt beginnen in Oudenhoorn", zegt Naomi.

Het gezin heeft twee trekkers

Zus Manon is op dit moment in Duitsland bij haar vriend en vertrekt vanuit daar naar de wedstrijd. "Manon staat op dit moment veel langs de baan om mee te kijken naar de balans en te kijken wat we nog kunnen verbeteren. Vandaag rij ik zelf ook niet, want mijn tractor 'Interaction' is ook nog niet klaar", legt Naomi uit. Vader Bram zal op zijn 'One Step Beyond' wel meedoen.
Naomi en Manon hebben een bijzondere hobby: tractor pulling
Maar voor ze kunnen vertrekken staan vader en dochter nog te sleutelen in de loods. "Dat doen we samen met een paar anderen die al jaren bij het team betrokken zijn. We willen wat nieuwe dingen proberen om nog meer uit de motor te halen, dus daar zijn we nu nog druk mee bezig", vertelt Naomi.

Sport met paplepel ingegoten

Vader Bram begon met tractor pulling nog voor zijn dochters er waren. Eerst nog met gewone opgevoerde trekkers toen de sport overwaaide uit Noord-Amerika. Hij stopte er even mee en wilde overstappen naar de hogere klasse: superstock. Die tractoren zien er anders uit, maar het betekent vooral meer pk's en meer gewicht om te trekken. "Meer uitdaging en de mogelijkheid om meer uit je motor te halen. Ook technisch", zegt hij.
In 2008 kocht hij zo'n speciale trekker en neemt hij zijn dochters mee naar de wedstrijden die hij rijdt. Naomi's zus Manon grapte op 15-jarige leeftijd een keer na de wedstrijd waarbij haar vader gediskwalificeerd was dat zij het wel beter kon. Ze haalde toen ze zestien was haar rijbewijs voor de trekker en kort daarna debuteerde ze op haar eerste wedstrijd en werd derde. Daarna begon de competitie en werd ze Nederland Kampioen.
De eerste keer rijden ging niet vlekkeloos. Ondanks de uitvoerige uitleg van mijn vader.
Naomi Kools
"Ik was op dat moment acht jaar en was ermee opgegroeid. Mijn zus werd mijn voorbeeld en ik kon niet wachten om er ook mee te beginnen. Dat duurde best lang nog." Op haar zestiende begon ze meteen op één van de trekkers van het team: de Interaction. "De eerste keer rijden ging niet vlekkeloos. Ondanks de uitvoerige uitleg van mijn vader", vertelt Naomi.

Beide zussen succesvol

Maar al gauw kwam het succes dat haar zus eerder ook al boekte. Naomi won in 2019 het Europees Kampioenschap. "Daarna kwam corona en waren er nauwelijks wedstrijden. Ik kijk er nu echt weer naar uit. Het is de sfeer tijdens de wedstrijden, het afstellen van en sleutelen aan de tractor en natuurlijk het rijden zelf. Al duurt een 'run' maar zo'n tien seconden. De combinatie en variatie vind ik fijn."
Naomi doet aan tractor pulling en dit is het gevaarte waar zij op rijdt
Team Kools rijdt met twee tractoren: One Step Beyond en Interaction. Vader en dochters rijden wedstrijden in dezelfde klasse. Naomi: "Toch zie ik mijn vader niet als een concurrent. Als één van ons maar wint, dan is het goed en hebben we het als team goed gedaan.

Vooral een mannenwereld

Zij en haar zus begeven zich in een mannenwereld. Deelnemende vrouwen zijn op een enkele hand te tellen. "De afgelopen jaren zie je wel iets meer vrouwen. Toen mijn zus ermee begon was zij praktisch de enige. Zelf merk ik het niet zo, maar het blijft wel gaaf als je wint van alle mannen en beseft dat je ze allemaal achter je hebt gelaten."